Slovencem se nasmiha prvi nastop na olimpijskih igrah. Foto: OZS
Slovencem se nasmiha prvi nastop na olimpijskih igrah. Foto: OZS

Slovenski odbojkarji se bodo maja prihodnje leto podali v boj za nastop na olimpijskih igrah v Parizu, morda celo odločilni turnir pa bodo igrali pred svojimi navijači. Slovenija na svetovni lestvici trenutno zaseda sedmo mesto, ki jo še vodi na olimpijski turnir. Svoj položaj v tej razvrstitvi pa bodo morali varovanci Gheorgheja Cretuja ohraniti vse do konca rednega dela Lige narodov.

Ta se bo zanje začela z uvodnim turnirjem, ki bo potekal od 21. do 26. maja v Antalyji v Turčiji in na katerem bodo ob Sloveniji igrale še Poljska, ZDA, Turčija, Francija, Nizozemska, Kanada in Bolgarija. Med 4. in 9. junijem se bodo Slovenci podali na Japonsko, ki bo gostila Brazilijo, Poljsko, Slovenijo, Iran, Turčijo, Bolgarijo in Nemčijo.

Na turnirju v Ljubljani bodo sodelovale reprezentance Poljske, Italije, Argentine, Srbije, Turčije, Kube in Bolgarije.

Na Odbojkarski zvezi Slovenije so si za organizacijo turnirja prizadevali že nekaj mesecev. "O organizaciji turnirja smo se pogovarjali že nekaj časa in junija na FIVB najprej posredovali namero o kandidaturi, julija pa smo jo nato tudi uradno oddali. To, da smo s kandidaturo uspeli, je velik uspeh. Treba je namreč vedeti, da imajo trije organizatorji podpisane večletne pogodbe in da so bili za organizacijo tako na voljo le še trije turnirji. Obenem smo dobili organizacijo točno tistega turnirja, ki smo si ga najbolj želeli, torej zadnjega pred olimpijskimi igrami, če ne štejemo zaključka Lige narodov,“ je dejal predsednik zveze Metod Ropret.

"To, da nam je s kandidaturo uspelo, je zagotovo dediščina odlično organiziranega svetovnega prvenstva. S svojimi izkušnjami in pristopom smo FIVB očitno prepričali, da nam nameni prav zadnji turnir. Da smo zanj kandidirali, smo imeli dva ključna razloga. Če bo pred tretjim tednom naša reprezentanca glede na lestvico že uvrščena na olimpijski turnir, se bodo fantje pred odhodom v Pariz še zadnjič lahko predstavili svojim navijačem in skupaj z njimi proslavili ta uspeh. Če bomo v boju za olimpijsko vozovnico na zadnjem turnirju potrebovali še kakšno točko, pa vemo, da točke pred domačim občinstvom bistveno lažje zbiramo. Z organizacijskega vidika gre vsekakor za še en mejnik naše zveze. V zadnjem obdobju smo namreč gostili vse vrste velikih tekmovanj, in računamo, da bo organizacija turnirja Lige narodov nov vrhunec, hkrati pa tudi vrhunec te generacije odbojkarjev," je še dodal Ropret.