Slovenci predtem še nikoli niso premagali Brazilcev. V zadnjih devetih letih so se pomerili osemkrat: tri prijateljska srečanja in pet turnirskih soočenj. Na prijateljski tekmi leta 2015 in na tekmi Lige narodov leta 2021 je bilo najtesneje – 2:3 za Brazilijo. Zdaj v Fukuoki v okviru Lige narodov 2024 se je zgodba prvič obrnila. Foto: volleyballworld.com
Slovenci predtem še nikoli niso premagali Brazilcev. V zadnjih devetih letih so se pomerili osemkrat: tri prijateljska srečanja in pet turnirskih soočenj. Na prijateljski tekmi leta 2015 in na tekmi Lige narodov leta 2021 je bilo najtesneje – 2:3 za Brazilijo. Zdaj v Fukuoki v okviru Lige narodov 2024 se je zgodba prvič obrnila. Foto: volleyballworld.com

Po dolgih petih in izenačenih nizih je videopregled potrdil dotik mreže brazilskega napadalca Darlana in Slovenija je s 15:12 dobila odločilni peti niz. To je druga zmaga Slovencev na turnirju v Fukuoki in skupno šesta na šesti tekmi v letošnji Ligi narodov v odbojki, s čimer Slovenija zaseda sam vrh lestvice v svetovni reprezentančni ligi.

Tonček Štern s kar 29 točkami in kapetan Tine Urnaut z 19 točkami sta ohranila mirni roki in živce ter poskrbela za odmevno zmago in nov mejnik za slovensko odbojko.

Boj za Pariz: skoraj sto točk pred Kubanci

Svetovna lestvica FIVB (v Pariz neuvrščenih ekip):

1. Italija 364,77
2. SLOVENIJA 340,03
3. Argentina 304,96
4. Srbija 247,59
-------------------------
5. Kuba 242,53
6. Nizozemska 222,71

Naslednji mejnik je prva uvrstitev na olimpijske igre, kar je vse bližje. Zmaga nad Brazilijo s 3:2 (25, -23, 24, -21, 12) je Sloveniji prinesla dodatnih pet točk na svetovni lestvici, s čimer je prednost pred tekmeci v boju za štiri preostala mesta narasla na najbrž nedosegljivih 100 točk.

Na svetovni lestvici, ki določa zadnje štiri udeležence poletnih olimpijskih iger, je med v Pariz še neuvrščenimi reprezentancami Slovenija na drugem mestu. Pred na kvalifikacijski lestvici trenutno peto Kubo ima Slovenija kar 97,50 točke prednosti.


Izjave po zmagi nad Brazilijo

Gheorghe Cretu, selektor Slovenije:
"Imamo svojo pot in vse se vrti okrog tega, kaj hočemo. To se ne spreminja s tem, kdo je naš nasprotnik, koliko skače in kako močno udarja. Gre le za to, koliko lahko prenesemo, kako se lahko poberemo po tem, ko pademo med tekmo, in kako ostanemo mirni, ko gre nasprotniku dobro. In všeč mi je način, na katerega ekipa igra v tem trenutku. Še vedno lahko napredujemo, sploh na mentalnem področju. Telesno smo zelo dobro pripravljeni, Gioelle je opravil izjemno delo, tudi odbojkarske sposobnosti fantov so na visoki ravni in za nas je zelo pomembno, da vse to ohranjamo tudi skozi naslednje tekme ne glede na nasprotnika. S takimi tekmami resda izgubljamo veliko energije, a pridobivamo pogum, potrpljenje, še boljšo povezanost med igralci in samozavest v težkih trenutkih. Mislim, da je taka zmaga nad tako izjemno ekipo, ki bo igrala v Parizu in se borila za medalje, nekaj zares velikega. Zares imam rad te fante in zares sem ponosen na to, kako držijo skupaj. In samo želim si, da bo tako tudi v nadaljevanju. Čeprav smo danes izgubili veliko energije, sem 100-odstotno prepričan, da bodo fantje že jutri spet enako dobro pripravljeni."

Kapetan Urnaut: Prava borba za vsako žogo, vsako točko

Tine Urnaut, kapetan Slovenije:
"To je bila zelo pomembna zmaga, saj Brazilcev na velikih tekmovanjih še nismo premagali. Zelo sem vesel, da nam je uspelo zmagati in prinesti čim več točk domov. Tako kot sem rekel že večkrat, za naprej moramo razmišljati o vsaki tekmi posebej, o eni točki, o enem nizu in o eni tekmi. Tekma je bila zelo naporna, videli ste, da je bil boj za vsako točko v vsakem nizu. Igralo se je na vso moč in porabilo se je zelo veliko energije. Zdaj se bomo morali res čim bolje spočiti in pripraviti na jutrišnjo tekmo."

Jan Kozamernik, reprezentant Slovenije:
"Ta tekma je bila kot vsaka do zdaj zelo pomembna za razvrstitev. Vedeli smo, da bodo Brazilci igrali zelo trdo igro, s servisi so ves čas zelo pritiskali na nas. Zelo sem vesel, da nam je to tekmo na koncu uspelo dobiti, da smo se še bolj približali olimpijskim igram in obdržali lep položaj na lestvici Lige narodov."


Slovenija dvakrat povedla ...

Tekma se je začela po slovenskih notah in z vodstvom 4:0, kar je že zahtevalo minuto odmora Brazilije. Slovenci so ohranjali prednost treh, štirih točk, ko so Brazilci izenačili na 17:17 in takrat je slovenski selektor Cretu zahteval predah, ki pa ni pomagal.

S 24:21 je Brazilija prišla do treh zaporednih žog za uvodni niz, a se Slovenija ni predala. Ropret s servisi, tudi z asom, in prebijanje Šterna, Urnauta in Kozamernika je prineslo preobrat za 26:25, nato so Slovenci izkoristili prvo žogo za vodstvo z 1:0, potem ko je Čebulj našel pot skozi trojni blok.

Drugi niz so začeli bolje Brazilci, a so Slovenci izenačili na 8:8 in nato povedli za dve točki. V nadaljevanju so Darlan, Adriano in Lucarelli znova prevzeli pobudo in si v končnici priigrali dve zaključni žogi. Prvo so zapravili, drugo pa le unovčili, potem ko je močan udarec Čebulja za spremembo pristal v avtu in Brazilija je s 25:23 izenačila na 1:1.

Adriano, Lucarelli in Darlan so morali priznati premoč neutrudnim Slovencem, ki premikajo slovenske športne mejnike. Foto: volleyballworld.com
Adriano, Lucarelli in Darlan so morali priznati premoč neutrudnim Slovencem, ki premikajo slovenske športne mejnike. Foto: volleyballworld.com

... Brazilija dvakrat izenačila

V tretjem nizu se je dolgo igralo po slovenskem okusu, ko je prednost dveh točk skočila na +5 (19:14) je brazilski selektor ukrepal. Sledil je niz 10:3 in Brazilci so znova imeli dve žogi za niz, a se je ponovila zgodba iz prvega niza. Štiri zaporedne točke Slovenije na krilih prodornega Tončka Šterna za 26:24 in vodstvo z 2:1. Za zadnjo točko niza je spet poskrbel Čebulj, le-da tokrat z blokom.

Četrti niz je bil izenačen do 6:6, nakar so Brazilci z vse boljšim blokom začeli ustavljati slovenske napade, tudi Štern je postajal žrtev točno odmerjenih blokov. Redke priložnosti za izenačenje so bile zapravljene (zadnja pri 20:19) in Brazilija je s 25:21 izenačila dvoboj ter izsilila odločilni peti niz.

Štern in Urnaut jeziček na tehtnici

V petem nizu je prva točka pripadla Braziliji, nato je bilo izenačeno do 4:4, ko so Slovenci z blokom prišli do prednosti dveh točk. V izredno napetem dvoboju so Brazilci izenačili na 8:8 in 10:10, a so Slovenci vedno znova pobegnili na +2, na koncu so po izrednih udarcih T. Šterna in Urnauta prišli do žoge za zmago. In izkoriščena je bila že prva, potem ko se je ključni mož Brazilije Darlan ob drugem poskusu zabijanja dotaknil mreže, kar je hitro potrdil tudi videoposnetek.

Na turnirju v Fukuoki Slovenijo čakata še dve tekmi. Najprej v soboto ob 12.20 z gostiteljico Japonsko, ki je gladko izgubila petkov dvoboj s Poljsko (0:3). V nedeljo ob 12.20 sledi še dvoboj z Bolgarijo, ki je trenutno šele 14. med 16 najboljšimi odbojkarskimi reprezentancami sveta.

Slovenski odbojkarji po napetih petih nizih strli Brazilce

DRUGI TURNIR, SKUPINA 3, Fukuoka

SLOVENIJA – BRAZILIJA 3:2 (25, -23, 24, -21, 12)
T. Štern 29, Urnaut 19, Čebulj 14, Kozamernik 11, Pajenk 9, Ropret 1; Adriano 21, Lucarelli in Darlan po 17.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Izidi petkovih tekem v Fukuoki:

KANADA – ARGENTINA 1:3

BOLGARIJA – IRAN 3:2

JAPONSKA – POLJSKA 0:3


LESTVICA