21-letni Samuel Kamau Wanjiru je postal najmlajši olimpijski prvak v maratonu. 163 cm visoki atlet je končno izpolnil kenijske sanje. Foto: Reuters
21-letni Samuel Kamau Wanjiru je postal najmlajši olimpijski prvak v maratonu. 163 cm visoki atlet je končno izpolnil kenijske sanje. Foto: Reuters
Jaouad Gharib
Borbeni Jaouad Gharib je bil večkrat v krizi, v zadnjih kilometrih pa je zbral dovolj moči za srebro. Foto: Reuters
Viktor Röthlin
Viktor Röthlin je rešil čast Evropejcev. Foto: Reuters
Roman Kejžar
Roman Kejžar je odtekel zadnji veliki maraton v karieri. Foto: MMC RTV SLO

Wanjiru je vseskozi tekel v vodilni skupini, šest km pred ciljem pa je silovito pospešil in se otresel tekmecev. Srebro je osvojil Maročan Jaouad Gharib, ki je večino maratona le nekaj metrov zaostajal za vodilnimi, v zadnjih kilometrih pa je dvakratni svetovni prvak prišel na 2. mesto. V boju za tretje mesto je Etiopijec Deriba Merga na stadionu povsem omagal, prehitel ga je rojak Tsegay Kebede. Prvi favorit Martin Lel je bil le peti.

Röthlin povsem zasenčil Baldinija
Najboljši Evropejec Viktor Röthlin je zasedel 6. mesto. Branilec naslova Stefano Baldini je slabo štartal in se na koncu moral zadovoljiti le z 12. mestom.

"Vesel sem, da mi je končno uspelo doseči kenijsko zmago tudi v maratonu. V zadnjih šestih kilometrih je bilo zelo težko in naporno, tekmeci pa enostavno niso zdržali mojega ritma," je povedal najmlajši olimpijski maratonski prvak v zgodovini, ki ga je v jutranjih urah na olimpijskem stadionu pozdravilo kar 60.000 gledalcev.

Veteran Kejžar po počasnem začetku pridobival
Roman Kejžar, z 42 leti drugi najstarejši udeleženec maratona (starejši je bil le 53-letni Izraelec), je v cilj pritekel na 67. mestu (2:29:36). Začel je zalo zadržano, nato pa vztrajno pridobival mesta. Po petih kilometrih je bil 91., po desetih 89., po petnajstih pa 87. Na polovici je bil 77., dobra dva kilometra pred ciljem pa 68.

To je bil njegov zadnji veliki maraton
"Med 15. in 25. kilometrom sem zašel v krizo. Tedaj sem se spomnil vseh spodbudnih sporočil, ki sem jih dobival iz domovine. Posebej sem bil vesel tistih, ki sem jih dobival od žene Mateje. Veliko mi je pomenil tudi obisk predsednika Atletske zveze Slovenije Petra Kukovice v moji sobi v olimpijski vasi. Spodbujal in stal je tudi za tistimi atleti, ki nismo imeli možnosti za sam vrh. Vse to mi je dalo dodatno energijo, da sem vztrajal in nisem odstopil. Svoj nastop ocenjujem kot uspešen, ker sem prišel do cilja. Priprave v letošnji sezoni mi niso šle po načrtih in nisem mogel opraviti s programom tako, kot sem načrtoval. Ker nimam urejenega statusa in s težavo pokrijem svoj tekmovalni program in obenem preživljam družino, se bom moral zaposliti. To pomeni, da bo konec z mojim vrhunskim športom. Glede na prej povedano, je bil to moj zadnji veliki maraton," je povedal Kejžar.

Maraton (M):                           
 1. S. K. WANJIRU     KEN    * 2:06:32 
 2. J. GHARIB         MAR      2:07:16 
 3. T. KEBEDE         ETI      2:10:00 
 4. D. MERGA          ETI      2:10:21 
 5. M. LEL            KEN      2:10:24 
 6. V. RöTHLIN        ŠVI      2:10:35 
 7. G. ASFAW          ETI      2:10:52 
 8. Y. ASMEROM        ERI      2:11:11 
 9. D. RITZENHEIN     ZDA      2:11:59 
10. R. HALL           ZDA      2:12:33 
11. M. FOKORONI       JAP      2:13:17 
12. S. BALDINI        ITA      2:13:25 
...                                    
19. J. HOLMEN         FIN      2:14:44 
20. A. GOUMRI         MAR      2:15:00 
67. R. KEJŽAR         SLO      2:29:36 
         * - olimpijski rekord         
A. G.