Avstralci so se takole pred štirimi leti v finalu olimpijskih iger veselili zmage po podaljšku, ko so ugnali Nizozemsko z 2:1. Foto: EPA
Avstralci so se takole pred štirimi leti v finalu olimpijskih iger veselili zmage po podaljšku, ko so ugnali Nizozemsko z 2:1. Foto: EPA
Nemška ženska reprezentanca
Nemke so v finalu Aten premagale Nizozemke prav tako z 2:1. Foto: EPA

Športniki od "tam spodaj" so se v vrh tega športa prebili šele v zadnjih letih. V Atenah so osvojili svoj prvi olimpijski naslov, na svetovnih prvenstvih 2006 in 2007 so obakrat klonili proti Nemčiji, letos pa so na svetovnem prvenstvu osvojili naslov svetovnega prvaka.

Favoriti tudi Nizozemci
Nemci se na drugi strani spogledujejo s koncem 16-letne suše, saj so si zadnje olimpijsko zlato odličje priigrali leta 1992 v Barceloni. Pred tem je bila Zahodna Nemčija najboljša tudi leta 1972 v domačem Münchnu.

Dobitniki medalj v Atenah:
- Moški (zlato: Avstralija, srebro: Nizozemska, bron: Nemčija)
- Ženske (zlato: Nemčija, srebro: Nizozemska, bron: Argentina)

Pred štirimi leti so se morali v Atenah zadovoljiti z bronom in to kljub dejstvu, da so bili aktualni svetovni prvaki. Za visoka mesta se bodo borili še Japonci, Malezijci, Novozelandci, Pakistanci, Kanadčani in Belgijci, medtem ko bodo pri ženskah kandidatke za naslov Nizozemke. Ženske igrajo sicer na olimpijskih igrah šele od leta 1980.

Nosilci medalj na olimpijskih igrah od leta 1908 naprej (zlato - srebro - bron = skupaj):
- Indija 8 - 1 - 2 = 11
- Avstralija 4 - 3 - 3 = 10
- Nizozemska 3 - 4 - 6 = 13
- Pakistan 3 - 3 - 2 = 8
- Velika Britanija 3 - 2 - 5 = 10
- Nemčija 2 - 2 - 2 = 6

Indija brez pekinškega nastopa
Zanimivo je, da se najuspešnejši državi v zgodovini olimpijskih iger - Indiji - prvič ni uspelo prebiti na zaključno tekmovanje. Indijci imajo v bogati zgodovini kar šest zlatih medalj.

S. J.