Se bodo Jörgenu Perssonu uresničile sanje o olimpijski medalji? Foto: Reuters
Se bodo Jörgenu Perssonu uresničile sanje o olimpijski medalji? Foto: Reuters

V četrtfinalu sta se nepričakovano srečali namiznoteniški legendi, 42-letni Šved Jörgen Persson in 39-letni Hrvat Zoran Primorac. Oba sta debitirala na olimpijskih igrah pred 20 leti v Seulu in oba sta bila v naslednjem desetletju in več nepogrešljivi figuri v športu za zelenimi mizami.

Primorac je v Seulu osvojil srebrno medaljo v dvojicah z Ilijem Lupulescom, bil evropski prvak v posamični konkurenci leta 1994 in je nosilec številnih odličij z evropskih in svetovnih prvenstvih tako med posamezniki kot dvojicah. Persson je zvezdne trenutke doživljal konec osemdesetih in na začetku devetdesetih let. Krona njegove kariere je bil naslov svetovnega prvaka leta 1991.

Navdušila tudi Kitajce
Oba veterana sta na svoj zadnji nastop v karieri prišla v Peking povsem neobremenjena. In verjetno je bil prav to ključ do nepričakovanega uspeha. Tako Persson kot Primorac sta premagala po tri nasprotnike in se prebila v četrtfinale. V težko pričakovanem obračunu je bil s 4:1 boljši Šved, vendar je vsak niz postregel z izenačeno igro in dramo, ki je na noge dvignila celotno dvorano.

Perssona, ki še nima olimpijske medalje, v polfinalu čaka prvi nosilec, Kitajec Hao Wang.

Četrtfinale, tabela:
H. VANG (KIT/1) - KO (HKG)
4:1 (7, -8, 6, 7, 9)
PRIMORAC (HRV) - PERSSON (ŠVE)
1:4 (7, -6, -8, -12, -9)
L. VANG (KIT/3) - TAN (HRV)
4:0 (7, 5, 8, 8)
MA (KIT/2) - OH (J. KOR/12)
4:0 (3, 5, 9, 10)

R. K.