Primož Kozmus je po naslovu olimpijskega prvaka deležen ogromnega števila sprejemov, kjer pa vestno poudarja težavo športnikov po koncu kariere. Foto: MMC RTV SLO
Primož Kozmus je po naslovu olimpijskega prvaka deležen ogromnega števila sprejemov, kjer pa vestno poudarja težavo športnikov po koncu kariere. Foto: MMC RTV SLO
Hrysopiyi Devetzi je v troskoku osvojila bron.
Med vsemi državami so bili najbolj radodarni Grki, ki so za zlato obljubili kar 190.000 evrov. A njihovi športniki so osvojili 'le' dve srebrni in dve bronasti medalji. Prvo je vredno 130.000, drugo pa 70.000 evrov. Foto: EPA
Čop: Ko si na tleh, te pozabijo

Že nekaj tednov pred začetkom olimpijskih iger v Pekingu so morebitne slovenske medalje dobile denarno protivrednost. Ministrstvo za šolstvo in šport ter Olimpijski komite Slovenije sta skupaj za zlato odličje namenila 39.350 evrov, za srebro 30.400, za bron pa 21.450.

Slovenska peterica junakov iz Pekinga v bližnji prihodnosti najbrž ne bo imela finančnih težav, saj je večina zaposlena v javni upravi, hkrati pa imajo tudi osebne sponzorje.

Kaj športnikom nudi država?
Država ima trenutno zaposlena 102 športnika (76 v ministrstvu za obrambo in 26 v ministrstvu za notranje zadeve), ki v povprečju zaslužijo okoli 800 evrov mesečno. Vsi kategorizirani športniki svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda ter štirje njihovi spremljevalci so v obdobju trajanja statusa nezgodno zavarovani.

Posebni sklad pomaga vrhunskim športnikom
Pri olimpijskem komiteju obstaja sklad vrhunskih športnikov, ki deluje kot stimulacija za najboljše športnike pred nastopi na največjih tekmovanjih. V njej so dobitniki olimpijskih medalj iz Aten, pozneje pa so jim bili dodani dobitniki medalj na svetovnih prvenstvih v olimpijskih športih. Tako je denimo Primož Kozmus v pripravi na letošnjo sezono prejel približno 15.000 evrov.

Kaj po koncu kariere?
A glavni problem, kot poudarjajo športniki, tiči drugje. Po končani športni karieri je večina brez izobrazbe, saj večino časa namenijo treningu. Hkrati izgubijo delo na ministrstvu, večina sponozrjev pa prekine sodelovanje, saj s koncem kariere niso več "tržno zanimivi".

Kozmus predlaga rento
Primož Kozmus poudarja, da si vrhunski športniki po koncu kariere zaslužijo t. i. rento. Njena višina naj bi bila stvar dogovora, sam jo predlaga v višini dveh povprečnih slovenskih brutoplač. "Veliko damo naši državi, ki se kiti z našim uspehom," poudarja 28-letni Brežičan in dodaja: "Mislim, da si to tudi zaslužimo, da nam vrne. Poznam dobitnike olimpijskih medalj, ki morajo danes delati kot redarji v nočnih lokalih."

Pomoč tudi za finaliste
Kozmus ob tem poudarja, da se ne bori le zase, saj bo sam medaljo dobro unovčil, hkrati izpostavlja pomoč tudi za športnike, ki so v samem svetovnem vrhu, a so ostali brez olimpijske medalje (mesta od štiri do deset).

S. J.

Čop: Ko si na tleh, te pozabijo