Lov na rekord vseh rekordov je prva zgodba olimpijskih iger. Bo Michaelu Phelpsu uspelo? Foto: EPA
Lov na rekord vseh rekordov je prva zgodba olimpijskih iger. Bo Michaelu Phelpsu uspelo? Foto: EPA
Michael Phelps
Prvo pekinško zlato je 23-letnik pobral na 400 m mešano. Foto: Reuters
Trener Michaela Phelpsa
Phelpsov atenski izplen
Je prostora še za kakšno medaljo? Baltimorčan je v Atenah osvojil šest zlatih in dve bronasti kolajni. Foto: EPA
Zgodovinski trenutek
Michael Phelps je pripravljen na zgodovinski skok. Foto: EPA
Phelps sanjsko začel igre

Ameriški morski pes si na igrah v Pekingu želi osvojiti osem zlatih medalj. S tem bi izboljšal dosežek legendarnega Marka Spitza, ki je na igrah v Münchnu leta 1972 dobil sedem zlatih odličij.

Najuspešnejši olimpijec doslej
V Atenah je Phelps v svoj žep pospravil šest zlatih medalj in dve bronasti. Če bo v Pekingu osvojil še vsaj štiri zlate medalje, bo postal najuspešnejši olimpijec do zdaj v zgodovini. Načeloma to ne bi smela biti težava, saj je, kot kaže, v izvrstni formi. Ampak Phelpsa zanima še nekaj drugega. Ne želi biti le najuspešnejši, postati želi največji. In v tem se skriva zanka.

Rojen za plavanje
Mnogi se sprašujejo, v čem je skrivnost Michaelovega uspeha. Njegov trener Bob Bowman je nekoč razlagal, da je telo njegovega varovanca kot narejeno za plavanje. "Zgornji del njegovega telesa je tako velik, da leži v vodi kot ladijski trup. Izmerjena dolžina njegovih razširjenih rok je osem centimetrov večja od telesne višine (193cm). Elastičnost njegovih ramen, komolcev, kolen in gležnjev je naravnost neverjetna. Phelps je mutant."

Še spal bi v vodi
S številko čevljev 48 in pol se Michael Phelps v vodi počuti enkratno. Plavutke ima pravzaprav kar prirojene. "Če bi lahko, bi v vodi tudi spal. V njej se ti ne more zgoditi nič in tudi nobenih težav nimaš," tako razmišlja Phelps in verjetno tudi ribe. Njegov trener mu je prepovedal tek. Obstaja namreč velika nevarnost poškodbe, kajti Michael je zelo nespreten.

Jutranje plavanje
Plavalci se v teh dneh pritožujejo nad urnikom tekmovanj, kajti v bazen morajo že zgodaj zjutraj. Razlog za to je Phelps, ki ga Amerika želi gledati v "prime timu". Ameriška televizija NBC, ki je za pravice plačala astronomskih 894 milijonov dolarjev, je seveda pritisnila na Mednarodni olimpijski komite in na organizatorje, ki so bili potem primorani spremeniti urnik tekmovanj.

Psihična trdnost
V devetih plavalnih dneh osvojiti osem zlatih medalj ne predstavlja le izredne telesne obremenitve, temveč je tu na preizkušnji tudi psihična trdnost športnika. Phelps naj bi bil tudi v tem smislu izjemno pripravljen, kar navsezadnje dokazuje tudi njegov sproščen odnos do medijev. In kar je tudi pomembno, zna se jim tudi skriti. Dandanes se je ta superzvezdnik sposoben povsem osredotočiti na zastavljeni cilj, zanimivo pa je, da je bil kot otrok zelo raztresen.

Prvi svetovni rekord
Ko je na 400 metrov mešano zmagal z veliko prednostjo, se je prvič zazdelo, da mu mogoče lahko uspe. Da lahko naredi nekaj, kar v 112-letni zgodovini olimpijskih iger še ni uspelo nikomur. Da na enih igrah osvoji osem zlatih medalj - da je zares obdarjen s takšno genialnostjo, da bodo njegova dejanja odzvanjala v olimpijski večnosti. Tako kot zvenijo tista Marka Spitza, Carla Lewisa in Jesseja Owensa.

Majhne možnosti za zgodovinski uspeh
Vselej radi govorimo o velikanih športa, ampak končno sodbo izreče zgodovina. Ko bo skupno dobil deseto zlato medaljo, bo statistično gledano najuspešnejši olimpijec v zgodovini športa. Toda za naslov največjega mora narediti izpit, ki ga najverjetneje ne more opraviti. Navdahniti mora svoje reprezentančne kolege, da bodo v štafetah plavali bolje kot kdaj koli doslej.

Ahilova peta - štafeta?
Smešno, ampak njegov uspeh na poti do največje slave je odvisen od njegovih moštvenih kolegov. In to ga lahko pokoplje. Naslednja disciplina je 4 x 100 metrov prosto. Američani morajo premagati Avstralce, in kar je še bolj skrb vzbujajoče, Francoze. Ti imajo izjemno štafeto, v kateri je tudi svetovni rekorder Alain Bernard. Največji junaki so bili tudi največji vodje. Bo Michael Phelps svoje moštvo znal popeljati do zmage?

Urban Laurenčič

Trener Michaela Phelpsa
Phelps sanjsko začel igre