Dober začetek, dober konec - Primož Kozmus je že v prvi seriji dosegel izid, ki ga je popeljal do medalje. Foto: STA
Dober začetek, dober konec - Primož Kozmus je že v prvi seriji dosegel izid, ki ga je popeljal do medalje. Foto: STA
V atletiki je še posebej težko osvajati medalje na velikih tekmovanjih, toda Kozmus ima zdaj že dve olimpijski medalji (zlato in srebrno) ter komplet medalj s svetovnih prvenstev. Foto: MMC RTV SLO/K. T.
Primož Kozmus
Slovenija je v Londonu osvojila že štiri medalje. Foto: STA

Prišel, videl in skoraj zmagal! Šele na svoji tretji tekmi v letošnji sezoni je iz sebe iztisnil maksimum. Malo je govoril, veliko storil. Ko je v Slovenski Bistrici konec maja na "nepomembni tekmi" zasedel šele tretje mesto z daljavo 73,60 metra, se je zdelo, da se vse podira, da olimpijskih sanj tokrat ne bo izpolnil. Sledila je za številne nenavadna poteza, saj se je razšel s trenerjem Marjanom Ogorevcem in se sam lotil trdega treninga. Bil je negotov, nič več samozavesten, medalje ni upal napovedovati, veliki konkurent Krisztian Pars pa je medtem dobrih sedem kilogramov težko orodje pridno metal več kot 80 metrov.

Odličen začetek, nervozno nadaljevanje
Toda olimpijske igre so posebno tekmovanje, na katerem veliko vlogo igra psihološka priprava, tu pa je 32-letni Brežičan pred vsemi. V kvalifikacijah je dobil pravi občutek, se s prvim metom prebil v finale in že upal napovedati mete čez 80 metrov, s tem pa tudi medaljo. Obrisi velikega uspeha so se kazali že v prvi seriji finala. Resda so potem sledili trije spodrsljaji (kladivo je v drugi seriji pristalo tudi na vrhu zaščitne ograje, kar je povzročilo nekajminutno prekinitev tekmovanja) in nekaj jeze, ki je pri Kozmusu nismo vajeni. Konkurenca njegovih napak ni znala izkoristiti, pred njim je ostal le njegov prijatelj Pars, s katerim se veliko družita.

Tehnične težave odnesle zlato
"Vesel sem te medalje, sploh po vsem, kar se je dogajalo v tej sezoni. Tekma je bila psihološko naporna, vendar zanimiva. Prvi met je bil zelo dober, mislil sem, da bo šlo več kot 80 metrov, nato pa so se uresničili strahovi, da pri maksimalni hitrosti tehnično ne bom izvedel popolnega meta. Na koncu je zasluženo zmagal Pars. Breme branjenja olimpijskega naslova niti ni bilo preveliko, ko sem po kvalifikacijah videl, da sem konkurenčen. Izteklo se je sanjsko. Zlato je bilo sicer dosegljivo. Če bi naredil popoln met, bi zmagal," je za TV Slovenija nekaj minut po novem uspehu povedal prvi slovenski atletski olimpionik, ki je tudi po drugem mestu na londonskem olimpijskem stadionu odtekel častni krog.

PORTRET PRIMOŽA KOZMUSA


rojen: 30. september 1979

prebivališče: Brežice

višina: 188 cm

teža: 106 kg

poklic: zaposlen v Slovenski vojski

klub: AK FIT Brežice

osebni rekord: 82,30 m

Največji uspehi:
olimpijske igre:
1. mesto Peking (2008)
2. mesto London (2012)
6. mesto Atene (2004)

svetovna prvenstva:
1. mesto SP, Berlin, 2009
2. mesto SP, Osaka, 2007
3. mesto SP, Daegu, 2011
5. mesto SP, Pariz, 2003


Slovo na srečo le začasno
Primož Kozmus je bil športnik Slovenije v letih 2007, 2008 in 2009, javnost pa je znal tudi razdeliti. 7. oktobra 2009 se je šokantno odločil, da končuje kariero. Celo dolgoletni trener Vlado Kevo tega ni vedel. Tudi njegova vrnitev je bila nenavadna. Kar iz kabineta tedanjega predsednika vlade so 25. oktobra 2010 sporočili, da bo Kozmus v Londonu poskušal ubraniti v Pekingu osvojeno zlato, pri tem pa v vlogi glavnega trenerja Marjan Ogorevc. Vmes je dobil hčer, se poročil s partnerico Majo in odprl hostel. Ko se je spet lotil treninga, je napredoval počasi, toda lani je v Koreji dobil zagotovilo, da mu premor le ni preveč škodoval. Na svetovnem prvenstvu je bil bronast s tri centimetre boljšim dosežkom od današnjega.

Nekaj zanimivosti o Primožu Kozmusu

Šest mesecev pred olimpijskimi igrami v Pekingu je ob pomoči Marjana Ogorevca s posebnim mentalnim treningom potoval na olimpijski stadion, tam potem res "padel v film" in zmagal.
---
Oče mu je umrl, ko je imel Primož 20 let. Čeprav se je težko sprijaznil s tem, je znal to žalost spremeniti v dober dosežek, saj je v kratkem izpolnil normo za Sydney 2000.
---
Svoje prve olimpijske igre v Sydneyju je končal na 38. mestu in prehitel le pet tekmovalcev.
---
Prepričan je, da so bili najdaljši meti v njegovi disciplini doseženi s pomočjo dopinga. Sam je nekaj časa upal, da bo lahko popravil rekord.
---
Po naslovu olimpijskega prvaka se je boril za rento, ki bi jo najboljši slovenski športniki dobivali za olimpijske presežke. Nekateri so se strinjali, drugi so nasprotovali njegovi ideji.