Marija Savinova in Caster Semenya. Ji je res prepustila zmago? Foto: EPA
Marija Savinova in Caster Semenya. Ji je res prepustila zmago? Foto: EPA
Caster Semenya
Caster Semenya s svojim fantovskim videzom buri duhove. Foto: EPA

S tem naj bi se Južnoafričanka izognila ponovnim dvomom o njenem spolu, ki so se pojavili po svetovnem prvenstvu leta 2009, ko je pometla s konkurenco. Semenya je takrat opravila testiranje spola in po letu dni odsotnosti ji je Mednarodna atletska zveza ponovno dovolila nastopati na ženskih tekmah.

Jackson prepričan, da je bila namerno druga
21-letna Semenya je v Londonu preizkušnjo na 800 metrov začela slabo in bila nekaj časa celo na repu finalistk, a je nato z izjemnim finišem v zadnjih 200 metrih prišla do srebra, le dobro sekundo za Savinovo. Po mnenju nekdanjega atleta, trikratnega svetovnega prvaka na 110 m z ovirami, zdaj pa televizijskega komentatorja Colina Jacksona, je Semenya namerno osvojila le drugo mesto, da se ne bi ponovno pojavili dvomi o njenem spolu.

Na koncu vklopila turbo
Južnoafričanka je po prihodu v domovino zavrnila tovrstna namigovanja: "Ne glede na to, kaj ljudje govorijo, sem od sebe dala vse, kar sem bila v tistem trenutku sposobna. Zadovoljna sem s srebrom. Ko sem videla, da so ostale tekmovalke utrujene, sem vklopila moj turbo pogon. Zdaj se bom obrnila proti svetovnemu prvenstvu, ki bo naslednje leto v Moskvi, zagotovo pa bom naredila vse, da bom na naslednjih olimpijskih igrah zmagala."