Michael Phelps bi lahko postal prvi plavalec, ki bi v posamezni disciplini osvojil naslov prvaka na treh olimpijskih igrah zapored. Prvo priložnost bo imel na 400 metrov mešano. Foto: Reuters
Michael Phelps bi lahko postal prvi plavalec, ki bi v posamezni disciplini osvojil naslov prvaka na treh olimpijskih igrah zapored. Prvo priložnost bo imel na 400 metrov mešano. Foto: Reuters
Mark Cavendish
Dirko kolesarjev naj bi ob progi spremljalo kar milijon ljudi. Foto: Reuters

"To bo posebna tekma. Ne znam si predstavljati boljše promocije plavanja kot spopad Phelps-Lochte prvi dan olimpijskih iger," je vzhičen ameriški trener Gregg Troy. Težko pričakovani obračun so že označili za plavalno tekmo tisočletja.

Favorit je Lochte
Phelps, osemkratni prvak iz Pekinga, tokrat ne bo v vlogi favorita. Najuspešnejši olimpijec vseh časov je po Pekingu 400 metrov mešano izpustil iz svojega "udarnega" programa. Na ameriških kvalifikacijah ga je Lochte premagal in je favorit tudi na stavnicah, a Phelps "grozi": "Moj zamah je vse boljši in stvari se postavljajo na svoje mesto."

Kitajci bi lahko dobili prvega plavalnega prvaka
V bazenu bodo podelili še tri komplete odličij. Na 400 metrov metrov mešano sta glavni kandidatki za zlato Američanka Elizabeth Beisel in Kitajka Ženg Rongrong. Na 400 metrov prosto je favorit Sun Jang, ki bi lahko postal prvi kitajski olimpijski plavalni prvak. Ženska štafeta 4 x 100 metrov naj bi ostala v domeni branilk naslova Nizozemk.

Cavendish favorit cestne dirke
Himni bodo igrali v čast olimpijskemu prvaku v streljanju z zračno pištolo in prvakinji v streljanju z zračno puško. Mark Cavendish je prvi favorit cestne preizkušnje kolesarjev, saj se pričakuje ciljni šprint. Dva kompleta odličij bodo podelili v judu, po enega pa lokostrelcem na moštveni tekmi, dvigalkam uteži (do 48 kg) in sabljačicam v floretu.

V moštvenih športih na sceni dekleta
Sobota pri ekipnih športih bo v znamenju deklet. Drugi krog bodo odigrale nogometašice, prvič pa bodo na parket stopile košarkarice, rokometašice in odbojkarice.

Federer v Wimbledonu s Kolumbijcem
S tekmovanji bodo začeli tudi teniški igralci in igralke. Okoli 17. ure se bo po zmagoslavju v Wimbledonu na osrednje igrišče vrnil prvi nosilec Roger Federer, ki se bo pomeril s Kolumbijcem Fallo. Vsi slovenski igralci bodo igrali v nedeljo.

KONČNE ODLOČITVE (12)                  
                                       
STRELSTVO: zračna pištola 10 m (M) 9.15
           zračna puška 10 m (Ž)   9.15
           (Dvoršak)                   
KOLESARSTVO: cestna dirka (M)     11.00
             (Brajkovič, Bole, Božič)  
JUDO: do 60 kg (M)                15.00
      do 48 kg (Ž)                15.00
                                       
LOKOSTRELSTVO: ekipno (M)         16.00
DVIGANJE UTEŽI: do 48 kg (Ž)      16.30
SABLJANJE: floret, posamično (Ž)  19.00
                                       
PLAVANJE: 400 m mešano (M)        20.30
          400 m prosto (M)             
          400 m mešano (Ž)             
          4 x 100 m prosto (Ž)         

PREOSTALA TEKMOVANJA

BADMINTON: kvalifikacije (Tvrdy) 13.30 NAMIZNI TENIS: posamezno 10.45 VESLANJE: dvojni dvojec 11.30 (Čop, Špik) PLAVANJE: 100 m delfin (Isaković) 11.34
400 m mešano (Ž) 12.51 (Klinar) 100 m prsno (Dugonjič) 13.15 TENIS: posamično (M/Ž) 12.30 dvojice (M/Ž) 12.30 NOGOMET (Ž): predtekmovanje ROKOMET (Ž): predtekmovanje KOŠARKA (Ž): predtekmovanje ODBOJKA (Ž): predtekmovanje