Z olimpijsko zastavo je takole pomahal župan Ria de Janeira Eduardo Paes. Foto: EPA
Z olimpijsko zastavo je takole pomahal župan Ria de Janeira Eduardo Paes. Foto: EPA
Zaključna slovesnost
Tudi sklepna slovesnost je minila v britanskem duhu. Foto: Reuters
Najboljši maratonci
Najboljši maratonci Abel Kirui, Stephen Kiprotich in Wilson Kipsang Kiprotich so na polnem olimpijskem stadionu prejeli zadnje kolajne na letošnjih olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Roger Taylor, Brian May in Jessie J
Roger Taylor, Brian May in Jessie J so končali Simfonijo britanske glasbe z izvedbo skladbe "We Will Rock You." Foto: EPA
Zaključna slovesnost
Olimpijski ogenj je ugasnil natančno ob 1.00 po našem oziroma ob polnoči po londonskem času. Foto: Reuters

Na sklepni slovesnosti je nastopilo 4.100 ljudi, med katerimi je bilo 3.500 prostovoljcev in 380 šolarjev. Osrednji del slovesnosti je bil namenjen počastitvi športnikov in tudi britanskih glasbenikov, ki so zaznamovali preteklih 50 let.

Video: Ste zamudili sklepno slovesnost? V celoti si jo lahko ogledate TUKAJ.

Nastopi številnih glasbenikov
Športniki z vsega sveta so na stadion (spremenjen je bil v "mini London" s Tower Bridgem in katedralo svetega Pavla) prišli pred osrednjim delom slovesnosti, ki so
ga organizatorji poimenovali A Symphony of British Music (Simfonija britanske glasbe), saj so bili med nastopajočimi številni uspešni britanski glasbeniki, ki so zaznamovali tako domačo kot svetovno glasbeno sceno.
Med drugim so nastopili skupina Muse, katere pesem Survival je bila izbrana za uradno himno iger, pevec George Michael, duo Pet Shop Boys, nekdanji pevec skupine Oasis Liam Gallagher, didžej Fatboy Slim, zasedba Kaiser Chiefs, pevka Annie Lennox in dekleta iz skupine Spice Girls, ki so se spet združila izključno za ta dogodek.
Kraljevo družino sta na sklepni slovesnosti zastopala princ Harry in žena princa Williama Kate Middleton.

Jesse J v vlogi Freddieja Mercuryja
"Simfonijo britanske glasbe" je sklenil nastop
kitarista in bobnarja skupine Queen Briana Maya in Rogerja Taylorja s pevko Jessie J. Stadion so dvignili na noge z izvedbo znamenite uspešnice "We Will Rock You", ki je redna spremljevalka športnih spektaklov po vsem svetu. Predstavil se je tudi Londonski filharmonični orkester.
Kot predstavnici mode sta med devetimi britanskimi manekenkami nastopili Kate Moss in Naomi Campbell, svojo točko je imel tudi Eric Idle, član kultne britanske skupine komikov Monty Python, ki je zapel svojo skladbo "Always Look on the Bright Side of Life".
Nasvidenje, London, dober dan, Rio!
Spoznali smo tudi naslednjega gostitelja poletnih olimpijskih iger leta 2016 Rio de Janeiro. Glavna zvezda osemminutne predstavitve je bil slavni nogometaš Pele, ki se je pojavil med nastopajočimi.
Olimpijska zastava je iz rok londonskega župana Borisa Johnsona prek predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacquesa Roggeja prešla v roke župana Ria Eduarda Paesa, Rogge pa je ob 0.48 po srednjeevropskem času v govoru oznanil, da so igre zaprte. Ob veličastnem ognjemetu je nastopila skupina Take That s skladbo "Rule The World", po ugasitvi olimpijskega ognja pa je za konec gledalce s štirimi pesmimi zabavala še skupina The Who.
"Najboljša zaključna prireditev vseh časov"
Spektakel je zasnoval Kim Gavin, eden najbolj priznanih britanskih kreativnih direktorjev in koreografov, ki je že pred dnevi obljubil, da bo to najboljša zaključna prireditev vseh časov. Glasbeni direktor David Arnold je napovedal "lepo, predrzno, rahlo osladno, nekoliko "odpičeno" in trapasto, a vznemirljivo" potovanje skozi zgodovino britanske popglasbe.
Sicer pa so poseben koncert ob zaključku OI pripravili tudi v Hyde Parku, kjer so med drugim nastopili Blur, New Order, The Specials in Bombay Bicycle Club.