Sara Isaković bo na 200 metrov prosto branila srebro iz Pekinga. Foto: STA
Sara Isaković bo na 200 metrov prosto branila srebro iz Pekinga. Foto: STA

Bilo je lahko plavati, vem, da sem se smejal pred startom, užival sem v atmosferi in že v predtekmovanju je bilo vse polno. Pretvarjal sem se, da vsi navijajo zame, plaval sem res dobro

Spomini Damirja Dugonjiča na Peking 2008
Peter Mankoč
Peter Mankoč bo nastopil že na svojih petih olimpijskih igrah. Tokrat ga čaka le ena disciplina: 100 metrov delfin. Foto: STA

Vodni center sta pohvalili tudi njeni reprezentančni kolegici, obe Anji. "Bazen je res fenomenalen, no, vsaj tisti tekmovalni. Pogoji so res odlični. Dobro se počutim, pravzaprav sem si pred poškodbo postavila višje cilje, ker je res zelo letelo, potem sem bila malo levo desno, a sem na EP-ju kljub poškodbi plavala dobro. Upam, da se bom tukaj približala osebnemu rekordu," je povedala Anja Čarman.

Anja Klinar meni, da je organizacija na vrhuncu: "Vas mi je zelo všeč, bazen je enkraten, je zelo hiter, vse je super. Tukaj želim uživati in v paradni disciplini odplavati najboljši rezultat v karieri."

Slovenski plavalci imajo na voljo kar pet bazenov, dva v centru za vodne športe in tri v Eton Manorju. Po besedah selektorja Ronija Pikca so tribune veličastne, cilji tekmovalcev pa so v veliki večini izboljšati osebne in državne rekorde.

Dugonjič v Pekingu z nasmeškom
Pri Damirju Dugonjiču so v ospredju spet kopalke. "Danes sem poskusil ene, žal mi ne ustrezajo. Jutri bom poskusil še druge, morda bodo v redu. Sicer pa se ne bojim. Prireditelji so namreč zagotovili, da tudi če pridem brez kopalk, mi bodo zagotovili ene na kraju samem, saj brez njih ne smem v bazen."

Na olimpijskih igrah je Dugonjič drugič. V Pekingu je le nabiral izkušnje, toda vseeno bil uspešen: "Tam sem bil v polfinalu, česar nisem pričakoval. Bilo je lahko plavati, vem, da sem se smejal pred startom, užival sem v atmosferi in že v predtekmovanju je bilo vse polno. Pretvarjal sem se, da vsi navijajo zame, plaval sem res dobro. Izkušnje zdaj imam, na nekaj velikih tekmah sem že bil v polfinalu in finalu. Tukaj moram najprej odplavati za polfinale in vem, da bo treba že zjutraj zelo hitro. Zbuditi se bom moral približno pet ur pred tekmo, biti bom moral samozavesten in se osredotočiti na svoje plavanje. Za kolajno bo treba plavati pod 59,5."

Mankoč presenečen nad prijaznostjo
Najizkušenejši član ekipe je Peter Mankoč, ki bo tokrat prvič plaval zgolj eno disciplino (100 delfin), o organizaciji iger pravi: “Rečem lahko, da so po prijaznosti na prvem mestu, tako prostovoljci kot vsi skupaj. Vse 'šiba', sem prijetno presenečen. Načeloma je v bazenih za vse dovolj prostora, a si seveda vsi želijo v tekmovalni bazen, saj je razlika v globini bazena. Vsi bazeni niso na istem mestu, tako da je potrebne nekaj logistike.

Mankoč meri na izid okrog 52 sekund. "Z ’52 nizko’ bi bil presrečen, gotovo pa želim hitreje kot v Debrecenu na EP-ju. Rad bi odplaval najboljši izid sezone, čim bližje 52,0. A v delfinu je tako, da si od junaka do bedaka v desetinki ali dveh, z 52,0 si lahko v polfinalu, z 52,4 pa 30."

Mankoča jezi in žalosti, da ne more plavati še na 100 prosto: "Z 49,9 imam vrhunski izid, a zaradi nelogičnih pravil ne smem plavati tudi te discipline. Mislim, da bi mi še eno plavanje le koristilo pred paradno tekmo."

Bilo je lahko plavati, vem, da sem se smejal pred startom, užival sem v atmosferi in že v predtekmovanju je bilo vse polno. Pretvarjal sem se, da vsi navijajo zame, plaval sem res dobro

Spomini Damirja Dugonjiča na Peking 2008