Eamon Sullivan je štirikrat v karieri podiral svetovne rekorde. Foto: EPA
Eamon Sullivan je štirikrat v karieri podiral svetovne rekorde. Foto: EPA
plavanje, olimpijske igre
Graf prikazuje gibanje naslovov olimpijskih prvakov od leta 1984 naprej. Avstralci, ki so brez posameznega zlata ostali prvič po letu 1976, so v manjši krizi. Kliknite na sliko za ogled v višji resoluciji. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

Še v Pekingu so Avstralci osvojili šest zlatih medalj, tokrat le eno (ženska štafeta 4 x 100 prosto). "Lahko se pripravljaš, kolikor hočeš, a med svetovnimi prvenstvi in olimpijskimi igrami je velika razlika, na igrah je pritisk vsaj 100-krat večji," je priznal šprinter Eamon Sullivan.

Sullivan: "Čez štiri leta bo bolje"
"Fizično smo bili dobro pripravljeni, ne pa na pritiske javnosti in samega tekmovanja. To je dobra lekcija, verjamem, da bo čez štiri leta bolje," je še dodal.

Srebro pomeni biti drugi na svetu
Cate Campbell
, ki je dobila zlato medaljo s štafeto, opozarja: "Mislim, da smo bili preveč obsedeni z zlatimi medaljami, zdi se, da sta preostala leska povsem izgubila svojo vrednost, kar pa seveda ni res. Mislim, da ni nobena sramota, če dobiš srebro. To pomeni, da je na svetu le en plavalec, ki je hitrejši od tebe."

Mediji vplivali na mlade plavalce
Sullivan, ki je v Pekingu osvojil tri olimpijske medalje, pa je kritičen tudi do avstralskih medijev, ki so ves čas kritično opozarjali, da avstralsko plavanje brez velikanov kova Ian Thorpe in Grant Hackett nima enake vrednosti: "Veste, mladi reprezentanti berejo medije in take stvari si ženejo k srcu. To jih čustveno vznemiri, potem mislijo, da so se vsi zarotili proti njim."