Sprejem, kot se za legendi spodobi. Ob prihodu Iztoka Čopa in Luke Špika je bilo veselo že na Brniku, še večje slavje pa je sledilo na Bledu. Foto: STA
Sprejem, kot se za legendi spodobi. Ob prihodu Iztoka Čopa in Luke Špika je bilo veselo že na Brniku, še večje slavje pa je sledilo na Bledu. Foto: STA
Čop in Špik po prihodu v Slovenijo
Vrnitev zlate Urške Žolnir v domovino

Tri slovenske londonske medalje so že v domovini. V nedeljo zvečer so se vrnili Žolnirjeva in bronasta veslaška naveza Iztok Čop/Luka Špik. "Super je s takšnim izidom priti domov, še vedno pa trdim, da sva bila sposobna osvojiti vsaj srebro, vendar žal nisva imela dobrih razmer. A tega nočem potencirati. Izid je še vedno odličen," je povedal Špik.

Grdi pogledi v olimpijski vasi
Urška Žolnir
(na Brniku je množica glasno vpila: "Urška, Urška", ko je malo čez polnoč pokazala londonsko zlato) meni, da je bila na poti do zlate medalje najtežja prva borka z nemško judoistko, vendar tudi v nadaljevanju ni bilo tako enostavno, kot je morda izgledalo. "V vsako borbo je bilo vložene ogromno energije, moči, morala sem se maksimalno skoncentrirati. Že dan prej sem bila v olimpijski vasi povsem osredotočena in so mi rekli, da grdo gledam. Pred osmimi leti sem šla v Atene kot rezerva in si nisem predstavljala da mi bo uspelo osvojiti medaljo. V London sem sicer prišla z večjimi pričakovanji, a vseeno si nisem mislila, da bom osvojila zlato medaljo."

Bron vreden toliko kot sydnejsko zlato
Iztok Čop
je poudaril, da je bron v dvojnem dvojcu povrnil vse črne trenutke zadnjih nekaj let. "Zelo sem zadovoljen, da kariero končujem z olimpijsko medaljo, je pa grenak priokus. Počutim se še močnejšega, kot kaže rezultat, toda malo je nagajalo vreme."

Čop, dobitnik štirih olimpijskih medalj, trdi, da je seveda na papirju največ vredna zlata iz Sydneyja, vendar ... "Vem, koliko sva delala v zadnjih desetih mesecih. Vedno sem mislil, da se bolje ne da delati, pa vidim, da je to možno. Ta uspeh je skoraj največji in ima res posebno težo. Tudi med navijači bolj odmeva, morda celo bolj kot sydneysko zlato, saj na najino medaljo tokrat nihče ni resno računal."

Iz čolna na kolo
In kako se bo legendarni 40-letni veslač navadil na to, da mu ne bo treba več vsak dan trdo trenirati? "Upam, da se na lenobo ne bom navadil. Zadnje dni sem se sicer zjutraj zbujal že ob 6.30 po slovenskem času, ampak se bom že še navadil poležavati. Imam pa že načrte za avgust, upam, da bom čim več časa preživel z otroki. V načrtu imamo predvsem krajše izlete s kolesi."

Čop in Špik po prihodu v Slovenijo
Vrnitev zlate Urške Žolnir v domovino