Martin Fourcade je nesporni kralj biatlona v zadnjih treh letih. Foto: Reuters
Martin Fourcade je nesporni kralj biatlona v zadnjih treh letih. Foto: Reuters
Jakov Fak
Jakov Fak je bil hiter, vendar nenatančen. Foto: STA
Jevgenij Garaničev
Jevgenij Garaničev si je pred domačimi navijači na 26. rojstni dan priboril prvo olimpijsko medaljo. Foto: Reuters
Fak znova zaostal za pričakovanji

Srebro je osvojil Erik Lesser, ki je bil med dobitniki medalj edini brez zgrešenega strela, bron pa na svoj 26. rojstni dan Rus Jevgenij Garaničev, ki je začel preizkušnjo.

Biatlonski kralj Fourcade razred zase
25-letni Fourcade je po slabšem nastopu v šprintu z zlato medaljo na zasledovalni tekmi ujel pravo formo in težko ga bo zaustaviti tudi na tekmi s skupinskim štratom, kjer bo lovil še tretjo zlato odličje. Francoz ima že pet posamičnih naslovov svetovnega prvaka, v Vancouvru pred štirimi leti pa se je okitil s srebrom v skupinskem štartu. V skupnem seštevku svetovnega pokala ima ogromno prednost in tretjič zapored bo osvojil veliki kristalni globus.

Fourcade je prvi Francoz po Jean-Claudu Killyju, ki je na enih igrah osvojil dve zlati medalji. "Vesel sem, da sem zdržal. Zgrešiš en strel, si nato malo hitrejši v teku ... Pred igrami pa nisem želel nikomur nič dokazati, zlate medalje osvajam predvsem zase," je po velikem uspehu dejal francoski biatlonski zvezdnik.

Lesser nasledil dedka Axla

Nemški tabor si je pošteno oddahnil po izjemno slabem štartu na uvodnih štirih olimpijskih preizkušnjah. Številni kritiki so se spominjali zlatih časov Svena Fischerja, Ricca Grossa, Francka Lucka, Uschi Disl, Kati Wilhelm, Magdalene Neuner in številnih drugih legend. Lesser je zdržal pritisk in zaokrožil družinsko zbirko kolajn. Dedek Alex je osvojil zlato s štafeto Nemške demokratične republike leta 1976 v Innsbrucku. V zadnjem krogu je zapravil 10 sekund naskoka pred Fourcadom, a se je srebra vseeno veselil kot zlata.

"Na olimpijskih igrah so vsi odlično pripravljeni, na začetnih tekmah smo imeli tudi nekaj smole na strelišču. Simon Schempp je blestel v Anterselvi in zavedal sem se, da smo zelo konkurenčni," je pojasnil Lesser.

Avstrijci veliki osmoljenci
Garaničev je izjemno odtekel zadnji krog, razveselil gledalce v biatlonskem središču Laura, veliko žalost pa je povzročil v avstrijskem taboru. Simon Eder je bron zgrešil le za 3,3 sekunde, peti pa je bil Dominik Landertinger.

Štirje zgrešeni streli Faka
Fak je štartal že s številko 4. Hitro je tekel, imel celo tretji čas med vsemi, vendar podobno kot na zasledovalni preizkušnji slabo streljal. Leže mu nikakor ni šlo in je že prvi strel poslal "v prazno". S štirimi zgrešenimi streli je končal na 32. mestu.

Klemen Bauer je prav tako slabo streljal in je s petimi kazenskimi minutami osvojil 52. mesto.

Fak v nedeljo na skupinskem štartu
Fak za TV Slovenija: "Za velike rezultate si človek ne sme privoščiti napak. Koncentracija je padla, streli niso bili prav izvedeni."
Po obračunu vseh izidov je jasno, da bo najboljši slovenski biatlonec lahko nastopil tudi na tekmi s skupinskim štartom v nedeljo ob 16.00, kjer bo nastopilo 30 najboljših biatloncev v letošnji sezoni.

Biatlon, 20 km (M):                  * 
 1. M. FOURCADE     FRA 49:31,7  (1)
 2. E. LESSER       NEM   +12,2  (0)
 3. J. GARANIČEV    RUS    34,5  (1)
 4. S. EDER         AVT    37,8  (1)
 5. D. LANDERTINGER AVT    42,5  (0)
 6. J. G. BEATRIX   FRA    43,8  (1)
 7. E. H. SVENDSEN  NOR    58,6  (1)
 8. L. BAILEY       ZDA  1:25,7  (1)
...                                    
32. J. FAK          SLO  3:45,9  (4)
52. K. BAUER        SLO  5:57,4  (5)
63. J. MARIČ        SLO  6:50,7  (3)
74. P. DOKL         SLO  8:19,8  (3)
                                       
         * - zgrešeni streli           
                                       
Fak znova zaostal za pričakovanji