Filip Flisar je bil v sezoni 2011/12 zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v smučarskem krosu. Letos je imel visoke cilje, toda olimpijska sezona za zdaj niti najmanj ne poteka tako, kot bi si želel. Foto: BoBo
Filip Flisar je bil v sezoni 2011/12 zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v smučarskem krosu. Letos je imel visoke cilje, toda olimpijska sezona za zdaj niti najmanj ne poteka tako, kot bi si želel. Foto: BoBo
Filip Flisar
"Res je, malo grobijanstva mi manjka. Morda bi moral imeti kakšen ulični pretep ali pa se udariti z redarji." Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Mariborčan je imel pred sezono velike načrte. Zatrjeval je, da je poleti garal kot nor, toda rezultati so bili v resnici takšni, kot da bi zgolj lovil ribe. Pravi, da se je dolgo obremenjeval z mislijo, zakaj je daleč od vrha, kjer je nekoč že bil. Smučanje naj ne bi bilo sporno, v glavi pa nekako ni znal vsega razčistiti. Podobno kot Tina Maze.

Priprava sezone je bil odlična, toda ...
"Največji problem je bil, ker nisem vedel, kaj delam narobe, zakaj so rezultati slabi. Še posebno, ker se na sezono nikoli nisem bolje pripravil, imel sem kondicijskega trenerja, psihologa, ne vam, kaj vse. Enostavno nisem vedel, kaj se dogaja, sistem se mi je porušil, potem je bilo še težje. Res je tudi, da sem imel na začetku veliko smole, o tem podzavestno tekmovalec začne razmišljati, se obremenjevati, dvomiti o sebi, vse pa se kaže tudi v rezultatih."

Zadovoljen s kvalifikacijami Kreischberga
A najboljši slovenski smučar prostega sloga se je z zadnje tekme vendarle vrnil boljše volje. V soboto je imel v Kreischbergu sedmi čas kvalifikacij, v finalu pa je bil 18. "V osmini finala sem napako naredil povsem brez zveze. Na skoku sem se nekoliko precenil, hotel sem ga preleteti v nizkem letu, a ta je bil prenizek, zabil sem se v sneg in izgubil hitrost. Če je glava neumna, telo trpi. In prav je, da trpim," je bil slikovit v pogovoru za Val 202. Dodal je tudi, da bi moral biti agresivnejši: "Res je, malo grobijanstva mi manjka. Morda bi moral imeti kakšen ulični pretep ali pa se udariti z redarji."

Zdaj je doumel, v katerem grmu tiči zajec
A vseeno, Flisar je prepričan, da gre na bolje, zasluge za to pa ima individualni trening s trenerjem Primožem Vrhovnikom. Skupaj s trenerjem sta našla izvor težav: "Laikom je težko razložiti, kaj sem delal narobe. Problem je bil v razporeditvi pritiska na smuči v vhodih iz zavoja v zavoj. To so nianse, ki jih tekmovalec niti ne opazi, a vplivajo na rezultat. Je res huda napaka, a mislim, da sem jo 'skapiral', jo zdaj odpravil, vsaj tako kažejo videoanalize prejšnjih in zdajšnjih voženj."

Cilj je še naprej olimpijska medalja
Mariborčan bo na olimpijske igre v Soči odpotoval 10. februarja. Do takrat ima še veliko časa: najprej bo obnovil kondicijsko pripravljenost, verjetno bo šel v Švico na tekme nižjega ranga (tekem svetovnega pokala do Sočija ne bo), kjer bi spet dobil stare zmagovalne občutke. Zadnje priprave na snegu bo opravil v Sočiju. Misli o medalji na olimpijskih igrah še ni izbrisal iz glave: "Če bi jih, v Rusijo sploh ne bi odpotoval."