Stephanie Joffroy so takole pomagali po padcu. Foto: Reuters
Stephanie Joffroy so takole pomagali po padcu. Foto: Reuters
Kelsey Serwa, Marielle Thompson in Anna Holmund
Najboljše tri na tekmi deklet. Foto: Reuters

V četrtkovem finalu moškega smučarskega krosa so slavili Francozi Jean Frederic Chapuis, Arnaud Bovolenta in Jonathan Midol, Filip Flisar pa je zasedel šesto mesto. A večina reprezentanc se je na vrstni red pritožila zaradi neustrezne opreme zmagovalne trojice. S posebnim pršilom naj bi si namreč zmanjšali najmanj štiri centimetre debelo predpisano gubo tekmovalnih dresov na hlačnicah športnega kombinezona. Tako naj bi na nedovoljen način zmanjšali zračni upor in povečali hitrost smučanja. Francozi naj bi nato v cilju celo zmečkali hlačnico, s čimer so bile meritve nato pravilne.

Flisar še vedno na opazovanju
Če bi bila francoska trojica diskvalifikacirana, bi Flisar lahko celo osvojil bron. Flisarja je sicer v eni od voženj s palico nenamerno udaril tekmec, nato pa je v polfinalu še padel kmalu po štartu. Po tekmi je zato moral v bolnišnico, zaradi pretresa možganov ga še opazujejo in nadzirajo v olimpijski vasi. "Boli ga še vedno, zaradi pretresa možganov pa mu je bilo slabo. Dobiva protibolečinske tablete in ga opazujemo, če bi se slučajno njegovo zdravstveno stanje poslabšalo," je dejal zdravnik slovenske reprezentance Anže Kristan. Kot so pokazale rentgenske slike, nima zlomljenega ali počenega rebra.

Tudi žensko tekmo zaznamovala huda padca
V ženskem četrtfinalu sta v prvih dveh vožnjah sledila huda padca nemške tekmovalke Anne Woerner in Čilenke Stephanie Joffroy, ki so ju s proge odpeljali na nosilih. Prva si je zlomila golenico in si strgala kolenske vezi. Po skoku je izgubila ravnotežje, nato pa jo je katapultiralo s proge. Prejšnji teden je Rusinja Marija Komisarova padla med treningom smučarskega krosa in si zlomila 12. prsno vretence. V šest ur dolgi operaciji so ji vstavili osteosintetski material za stabilizacijo hrbtenice. Rehabilitacijo nadaljuje na eni izmed nemških klinik. Lahko bi celo ostala hroma. Ruski športni minister Viatlij Mutko je že zatrdil, da bo vse stroške zdravljenja krila država.

Zmaga za Thompsonovo, novo razočaranje Davidove
Zlato medaljo je na koncu sicer osvojila Kanadčanka Marielle Thompson pred rojakinjo Kelsey Serwa. Tretja je bila Švedinja Anna Holmund. Kanada je s štirimi zlatimi medaljami prepričljivo prva v smučanju prostega sloga na igrah v Sočiju pred ZDA. Znova je brez odličja, tako kot pred štirimi leti v Vancouvru, ostala Francozinja Ophelie David, večkratna zmagovalka svetovnega pokala. Thompsonova je prepričljivo dobila vse tri izločilne vožnje, prav tako pa vlogo favorita z eksplozivnim štartom potrdila v vožnji za odličja.

Francozi v smučarskem krosu kršili pravila?
Huda padca zaznamovala četrtfinale
Flisarju medalja na račun goljufivih Francozov?
Trojna francoska zmaga v smučarskem krosu
Francozi v smučarskem krosu kršili pravila?
Huda padca zaznamovala četrtfinale
Flisarju medalja na račun goljufivih Francozov?
Trojna francoska zmaga v smučarskem krosu