Behdad Salimi je pred štirimi leti v Londonu v potegu in sunku skupaj dvignil 455 kilogramov. Foto: EPA
Behdad Salimi je pred štirimi leti v Londonu v potegu in sunku skupaj dvignil 455 kilogramov. Foto: EPA

Pred štirimi leti so Kitajci in Kitajke v Londonu osvojili pet olimpijskih naslovov. Od desetih nastopajočih v Braziliji jih je sedem že osvojilo zlato medaljo na svetovnem prvenstvu ali olimpijskih igrah.
"Na Kitajskem imajo veliko število izjemnih dvigalcev uteži, že njihove interne kvalifikacije so zelo izenačene," je povedala predstavnica svetovne krovne zveze Lilla Rozgonyi.

Kitajska je edina država s celotno kvoto tekmovalcev v tej disciplini. Zaradi zlorabe dopinga je svetovna zveza že pred časom prepovedala nastop Bolgarom in Azerbajdžancem, prejšnji teden pa je rdečo luč prižgala tudi za dvigalce uteži iz Rusije.

Moški se bodo za medalje potegovali v osmih kategorijah, ženske v sedmih. Najzanimevejši obračun se obeta pri moških do 85 kilogramov, kjer se bosta za naslov borila Iranec Kianoush Rostami in Kitajec Tian Tao. Oba napovedujeta svetovne rekorde.

Niz neporaženosti bo skušal nadaljevati Om Jun Čol iz Severne Koreje, ki je bil najboljši na olimpijskih igrah 2012 in na svetovnih prvenstvih od leta 2013 do 2015. Naslov najmočnejšega moža na svetu v kategoriji nad 105 kilogramov bo branil Iranec Behdad Salimi.