Aleksander Djačenko je v Londonu 2012 skupaj z Jurijem Postrigajem osvojil zlato medaljo v K2 v šprintu na 200 metrov, zdaj pa mora ostati doma, ker je bil v preteklosti že ujet na dopinškem testu. Foto: Reuters
Aleksander Djačenko je v Londonu 2012 skupaj z Jurijem Postrigajem osvojil zlato medaljo v K2 v šprintu na 200 metrov, zdaj pa mora ostati doma, ker je bil v preteklosti že ujet na dopinškem testu. Foto: Reuters
Julija Stepanova
Ker je MOK zvezam naročil, da v Riu ne smejo nastopiti ruski športniki, ki so kadar koli bili kaznovani zaradi dopinga, ne sme pod nevtralno zastavo teči niti žvižgačica Julija Stepanova. Mednarodna atletska zveza je že vložila pritožbo in zahteva zeleno luč za tekačico na 800 m, ki je skupaj z možem in trenerjem tudi sprožila rusko dopinško veleafero. Foto: EPA
Ruska plavalka Julija Jefimova
Julija Jefimova, bronasta iz 200 m prsno v Londonu 2012, je bila zaradi jemanja steroida DHEA kaznovana za 18 mesecev, lani pa je na SP-ju v Kazanu postala svetovna prvakinja v olimpijski disciplini 100 m prsno. Foto: Reuters
Sibel Özkan, dopingirana turška dvigovalka uteži
Ruski primer je v ozadje potisnil razkritje ponovljenih testov iz Pekinga 2008 in Londona 2012, pri čemer so ujeli kar 23 medaljistov. Do zdaj so razkrili le dve imeni, obe iz dviganja uteži: Ukrajinka Julija Kalina in Turkinja Sibel Özkan sta si z dopingom pomagali do olimpijskih odličij. Foto: Reuters
Ruska odprava v Rio močno okrnjena

Celotni atletski vrsti se je zdaj pridružilo še nekaj posameznikov iz preostalih športov. Predvidoma 68 ruskih atletov je po odločitvi IAAF in Športnega razsodišča v Lozani ostalo brez nastopa na XXI. poletnih olimpijskih igrah, Wada je medtem po McLarnovem poročilu predlagala izključitev celotne ruske olimpijske odprave.

MOK je potem prevalil odločitev na mednarodne panožne zveze, pri tem pa dodal, da ne smejo v Riu tekmovati ruske športnice in športniki, ki so v preteklosti že bili ujeti in kaznovani zaradi dopinških prekrškov. Glede dopinških grešnikov so se zveze opredelile različno, kot prva je sedem Rusov za Rio suspendirala Mednarodna plavalna zveza. Spodaj sledi pregled dogajanja v preostalih športih.

KAJAK - MIRNE VODE: Kajakaška zveza ICF je prepovedala nastop petim kajakašem sprinterjem na mirnih vodah. To so Jelena Aniušina, Natalija Podolskaja, Aleksander Djačenko, Andrej Kraitor in Aleksej Korovaškov. Korovaškov je petkratni svetovni prvak, v Londonu 2012 je osvojil bron, Djančenko pa zlato kolajno. Olimpijske igre se pričnejo 5. avgusta, mnoge reprezentance so že odpotovale v Rio, časa za izrekanje prepovedi nastopanja pa je vse manj.

PLAVANJE: Prva se je odzvala Fina, ki je suspendirala sedem ruskih plavalcev. Med njimi je svetovna prvakinja Julija Jefimova, ki so se ji po McLarnovem poročilu na seznamu grešnikov pridružili še Vladimir Morozov, Nikita Lobincev, Mihajil Dovgaljuk, Natalija Lovcova, Anastazija Krapivina in Darija Ustinova.

DVIGANJE UTEŽI: Zveza za dviganje uteži je od Mednarodnega olimpijskega komiteja zahtevala "dodatna pojasnila", saj po njihovem mnenju nekateri deli poročila v določenih točkah zavajajo. Ko bodo dodatna pojasnila predložena, bo odločala o posameznih primerih posebej, dotlej naj o nastopih svojih športnikov odločajo posamezne zveze. Dviganje uteži je sicer z dopingom eden najbolj obremenjenih športov.

NAMIZNI TENIS: ITTF je ostro kritiziral odločitev MOK-a, ki z iger ni izključil celotne ruske reprezentance. Zdaj je oblikovala posebno šestčlansko komisijo, ki bo odločala o trojici ruskih namiznih tenisačev, ki so si priborili olimpijski nastop.

GIMNASTIKA: Mednarodna gimnastična zveza FIG je sporočila, da bo upoštevala odločitve Moka. Ob tem bo oblikovala "skupino kvalificiranih ruskih športnikov". Ti bodo lahko nastopili le v primeru, da bodo zadostili vsem merilom MOK-a. V poročilu McLaren telovadcev ni, zato bodo v Riu najbrž lahko nastopili vsi, ki so si nastop zagotovili preko kvalifikacij.

TENIS: Mednarodna zveza ITF bo vsem uvrščenim ruskim teniškim igralcem dovolila nastopiti v Riu. "Sedem ruskih reprezentantov je opravilo stroge dopinške preizkuse zunaj meja Rusije," je bilo zapisano v sporočilu. "Prepričani smo, da imajo čisti športniki pravico nastopiti v Riu." Zvezdnica Marija Šarapova v Riu ne bo vihtela loparja, saj so ji že pred poročilom McLaren prepovedali nastopiti zaradi meldonija.
BADMINTON: Mednarodna badmintonska zveza (WBF) je prižgala zeleno luč vsem štirim članom ruske badmintonske reprezentance in tudi prvima rezervama.

ROKOBORBA: Mednarodna rokoborska zveza je vse svoje športnike testirala neodvisno od ruske zveze na kvalifikacijskih turnirjih in oblikovala poseben seznam. Med nastopajočimi je šest ruskih rokoborcev in ena rokoborka, a senca dvoma ostaja, saj ima tradicionalno močna Rusija v tem športu v izvršnem odboru zveze tudi dva funkcionarja na visokih položajih.

MODERNI PETEROBOJ: Brez iger sta ostala tekmovalca Maksim Kucov in Ilija Frolov, trikratni svetovni prvak (enkrat posamezno (2008) in dvakrat ekipno (2008, 2011)), saj sta oba omenjena v McLarnovem poročilu. Pri obeh so leta 2014 v Moskvi odkrili sledi trenbolona, metenolona in oksandrolona, a takrat tega niso razkrili.

STRELSTVO: Mednarodna strelska zveza (ISSF) je sporočila, da bo vseh 18 ruskih strelcev lahko nastopilo v Braziliji. Nihče od teh ni bil omenjen v McLarnovem poročilu, prav tako nihče nikoli ni bil pozitiven na dopinških testih. V McLarnovem poročilu so sicer omenili tri ruske strelce, ki so bili pozitivni na dopingu, a se ti niso kvalificirali na OI.

JUDO: Mednarodna judo zveza (IJF) je vsem 11 ruskim judoistom dovolila nastop na igrah. "Vsi tekmovalci so bili testirani od septembra lani do konca maja letos, in to na številnih tekmovanjih zunaj Rusije, ne v njej. Ni bilo nobenih kazni, nobenih dokazov," je povedal predsednik IJF Marius Vizer, ki je velik prijatelj ruskega predsednika Vladimirja Putina.
JADRANJE: Šest ruskih jadralcev in jadralk bo lahko nastopilo v Riu, zelene luči Mednarodne jadralne zveze (WS) ni dobil le Pavel Sožikin, saj je omenjen v McLarnovem poročilu.
VESLANJE: Mednarodna veslaška zveza (FISA) je dovolila nastop šestim ruskim veslačem in veslačicam, doma pa bo moralo ostati kar 20 njihovih kolegov! Tri od teh je suspendirala že v ponedeljek, preostalih 17 pa v torek. Ruske čolne, ki so jih izključili, bodo nadomestili s čolni, ki ustrezajo jakostni lestvici po zadnji kvalifikacijski regati v Luzernu maja letos. To so Grčija v četvercu, Italija v moškem osmercu in moškem dvojnem dvojcu ter Avstralija v ženskem osmercu.

LOKOSTRELSTVO: Mednarodna zveza za lokostrelstvo je v ponedeljek sporočila, da so vse tri ruske lokostrelke Tuiana Dašidorševa, Ksenija Perova in Ina Stepanova upravičene do nastopa v Riu. Krovna zveza je potrdila, da je trojica opravila tudi neodvisne preizkuse in nikdar v karieri ni bila deležna sankcij zaradi uživanja poživil.

ATLETIKA: V tej panogi po odločitvi Športnega razsodišča ruski športniki ne smejo nastopiti. A je odločitev po mnenju nekaterih strokovnjakov sporna, saj krši načela enakopravnosti. CAS je pred petimi leti razveljavil pravilo Osaka, ki ga je leta 2008 uvedel MOK, ki atletom ob polletni prepovedi nastopanja zaradi dopinga ne dovoljuje nastopa na naslednjih igrah. Po mnenju CAS-a tokrat v Riu ne bo smel nastopiti noben ruski atlet, ki je bil kadar koli vpleten v doping.


Ruski športniki in športnice, ki so zaradi dopinga ostali brez nastopa na OI:

- plavalka Julija Jefimova, 24 let, dobitnica brona na 200 prsno v Londonu 2012, štirikratna svetovna prvakinja
- plavalec Vladimir Morozov, 24, bronast v štafeti na 4x100 prosto v Londonu 2012
- plavalec Nikita Lobincev, 27, bronast v štafeti na 4x100 prosto v Londonu 2012, srebrn v Pekingu 2008
- plavalec Mihajil Dovgaljuk, 21, 4x200 m štafeta prosto
- plavalka Natalija Lovcova, 28, 50 m prosto
- daljinska plavalka Anastazija Krapivina, 21
- plavalka Darija Ustinova, 17, bronasta s SP 2013
- veslač Ivan Balandin, 27, osmerec
- veslačica Anastazija Karabelščikova, 31, ženski osmerec
- veslač Ivan Podšivalov, 34, četverec brez krmarja
- dvigalka uteži Tatijana Kaširina, srebrna iz Londona 2012
- dvigalka uteži Anastazija Romanova, 24, bronasta s SP 2015
- rokoborec Viktor Lebedev, 28, dvakratni svetovni prvak
- kajakašica na mirnih vodah Jelena Aniušina
- kajakašica na mirnih vodah Natalija Podolskaja, 22
- kajakaš na mirnih vodah Aleksander Djačenko, 26, olimpijski prvak iz K2 na 200 m iz Londona 2012
- kajakaš na mirnih vodah Andrej Kraitor, 23, 2-kratni svetovni prvak
- kajakaš na mirnih vodah Aleksej Korovaškov, 24, 5-kratni svetovni prvak, bronast iz Londona 2012
- moderni peterobojec Maksim Kucov
- moderni peterobojec Ilija Frolov, 32, trikratni svetovni prvak (enkrat posamezno in dvakrat ekipno)
- jadralec Pavel Sožikin

Ruska odprava v Rio močno okrnjena