Bubba Watson je za Švedom Henrikom Stensonom drugi najvišje rangirani golfist na olimpijskem turnirju. Foto: EPA
Bubba Watson je za Švedom Henrikom Stensonom drugi najvišje rangirani golfist na olimpijskem turnirju. Foto: EPA

Od 11. do 14. avgusta se bo na popolnoma novem igrišču Reserva de Marapendi za medalje merilo 60 golfistov. Med njimi ne bo vodilnega kvarteta Jasona Daya, Dustina Johnsona, Jordana Speitha in Roryja McIlroya, ki so z odpovedjo poskrbeli za veliko razburjenja v svetu golfa. Tako sta v vlogi prvih favoritov peti in šesti igralec s svetovne lestvice, Šved Henrik Stenson in Američan Bubba Watson.

Največ predstavnikov na turnirju bodo imeli Američani. Poleg dvakratnega zmagovalca največjih turnirjev Watsona bo med četverico tudi Rickie Fowler, sedmi golfist sveta, ameriške sanje o medalji pa bosta skušala izpolniti še Patrick Reed (14. na svetu) in Matt Kuchar (20.). Na naslov olimpijskega prvaka upajo tudi Angleži. Glavna aduta bosta zmagovalec letošnjega mastersa v Augusti Danny Willett (9.) in Justin Rose (12.)

V širšem krogu favoritov sta tudi Španca Sergio Garcia, ki še nikoli ni dobil velikega turnirja, a je pogosto med boljšimi v mednarodnem merilu, in Rafa Cabrero Bello. Nihče izmed golfistov na olimpijskem turnirju še ni nastopil na igrišču Reserva de Marapendi, zato presenečenja niso izključena.

Vsak tekmovalni dan bodo morali igralci opraviti z 18 luknjami. Edina razlika glede na druge turnirje je, da po drugem dnevu ne bo osipa, saj bo tekmovanje nadaljevalo vseh 60 golfistov.

Golf ima zagotovljeno mesto tudi na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu, zaradi nepričakovanih številnih odpovedi in posledično slabe reklame pa je obstoj tega športa na nadaljnjih igrah vprašljiv.