Veselje Vasilija Žbogarja po osvojeni srebrni kolajni v Riu de Janeiru. Foto: STA/Stanko Gruden
Veselje Vasilija Žbogarja po osvojeni srebrni kolajni v Riu de Janeiru. Foto: STA/Stanko Gruden

Ključno je bilo, da sem se osredotočil na preostale jadralce. Čeprav je veter zelo nihal in smo imeli prosto 'pumpanje', kar je zame izjemno zahtevno, mi je uspelo obdržati drugo mesto.

Vasilij Žbogar
Žbogar je zadnjo regato sklenil na 6. mestu, kar je bilo dovolj za naslov olimpijskega podprvaka. Foto: STA/Stanko Gruden

Žbogar je v Riu de Janeiru osvojil tretjo olimpijsko medaljo v karieri, prvo v razredu finn. Predtem je v razredu laser osvojil bron v Atenah in srebro v Pekingu. Izolan je na letošnjih igrah jadral odlično, po prvem dnevu je celo vodil, nato pa je bil ves čas drugi in je bil edini pravi tekmec Gilesu Scottu, ki je bil razred zase in je suvereno osvojil zlato odličje.

Vesel, da je končal kariero na tak način
"To je bilo to. S svojimi leti bi se težko še kosal s konkurenti, tako da je konec. Vesel pa sem, da sem končal na tak način. S kolajno, ki je nisem pričakoval. A zaradi tega je toliko bolj sladka, okus pa samo še povečuje dejstvo, da sem jo osvojil v drugem razredu kot prejšnji. Ne vem, če je pet tekmovalcev, ki se lahko pohvalijo s tem. Vsaka kolajna je po svoje sladka, prva je bila le prva, z njo smo izboljšali finančno stanje, druga je bila nekakšna potrditev, tretja pa je v novem razredu, zaradi katerega sem se moral zrediti. Zdaj imam več kot 20 kilogramov več kot v Pekingu, že jutri pa začnem s shujševalno kuro. V Pekingu sem imel 76 kilogramov, tu sem jih imel pred začetkom OI 100, zdaj pa jih imam 95," je povedal.

Jadrnico bo pospravil in prodal
"Če me zdaj vprašate, sem končal, jadrnico bom pospravil in prodal. Ko pridem domov, bom zamenjal barko in se z družino z malo boljšo jadrnico podal na počitnice. Še prej pa se bom malo sprostil, zabava se je praktično že začela, zagotovo pa se bo nadaljevala tudi v domovini, ko bom napravil fešto. Veseli me, koliko Slovencev me je spremljalo, posebno mojih Primorcev. Občutil sem njihovo veliko podporo. Ker so oni zadovoljni, sem jaz še bolj vesel," se je Žbogar zahvalil svojim navijačem v domovini.

Prosto 'pumpanje' za Žbogarja zelo zahtevno
Organizatorji so imeli z vremenskimi razmerami sicer nemalo preglavic ves teden, še posebej s prešibkim vetrom, a na zadnji regati so bile dobre. "Rad jadram v takšnih razmerah, a vseeno je bilo malce drugače, saj se nisem mogel toliko ozirati na razmere, temveč na preostale jadralce. Drugo mesto sem lahko samo izgubil. Ključno je bilo, da sem se osredotočil na preostale jadralce. Čeprav je veter zelo nihal in smo imeli prosto 'pumpanje', kar je zame izjemno zahtevno, mi je uspelo obdržati drugo mesto," je po zadnji regati v pogovoru z Anjo Hlačo Ferjančič na Valu 202 dejal Žbogar.

Na štartu ni želel preveč tvegati
Zelo pomemben je bil štart, saj si 40-letnik ni smel privoščiti prehitrega. "Začetek je bil konservativen, čeprav sem imel enega boljših štartov. Nisem želel tvegati, moral sem dobro štartati, to mi je tudi uspelo. Pomembno je bilo, da nisem štartal čez linijo, to bi bilo najhuje. Moral sem stisniti, mislim, da mi je vseeno uspel dober štart. Ko imaš enkrat dober štart, je tudi izhodišče za taktično jadranje lažje. Če kdo misli, da mi je bilo lažje, jaz tri noči skoraj nič nisem spal, včeraj zvečer nisem nič jedel, potem veste, da mi ni bilo lahko," je pojasnil in poudaril, da se je na štartu držal Hrvata Ivana Kljakovića Gašpića: "Takoj po štartu sem videl, da je Hrvat blizu in sem si rekel, da se ga bom držal. To mi je malce olajšalo delo. Vedel sem, da bo dovolj, če ga bom držal zadaj."

Jadranje s čim manj napakami pot do uspeha
Za dober končni rezultat je v tem športu potrebno predvsem pametno jadranje. "To je zahteven šport. Kompleksen, zato ker je bilo povprečje za zmago 5. ali 6. mesto. Niso potrebne za zmago vedno zmage na regatah, treba je jadrati pametno. Nisem imel najboljše hitrosti barke ves teden, moral sem paziti in delati čim manj napak. K sreči so jih delali drugi jadralci, tudi favoriti, in so začeli odpadati. Vedel sem, da bom imel s konstantno vožnjo možnost za medaljo," je povedal.

V čast, da se je moral Scott ves čas boriti z njim
Izolan je osvojil kolajno na treh različnih olimpijskih igrah, s tem se je na seznamu pridružil legendam, kot so Leon Štukelj, Iztok Čop, Luka Špik in Rajmond Debevec. "Vedel sem, da bo zelo težko, kajti Giles je korak pred vsemi. Včeraj zjutraj mi je rekel, da sem zmagal jaz, kajti do zadnjega dneva sem bil jaz edini njegov resen tekmec. Kar mi je v čast, da se je moral do zadnje regate boriti z mano. Dejansko je on pred vsemi, težko je bilo pričakovati zlato kolajno. Sanjal sem, poskusil sem. Mislim, da je prav, da sem poskusil zmagati, kajti to mi je na koncu prineslo drugo mesto. Če bi razmišljal kako drugače, potem tudi tega ne bi bilo," je še dejal.

Sklenil je: "Dejansko sem tako utrujen, da je groza. Najprej bi se rad naspal, dobro najedel, proslavil tu v Riu, potem pa si nabral moči, da Izola eksplodira."

Ključno je bilo, da sem se osredotočil na preostale jadralce. Čeprav je veter zelo nihal in smo imeli prosto 'pumpanje', kar je zame izjemno zahtevno, mi je uspelo obdržati drugo mesto.

Slavje v Izoli po srebrni kolajni Žbogarja
Slavje v Izoli po srebrni kolajni Žbogarja