Bučen sprejem za Vasilija Žbogarja. Foto: BoBo
Bučen sprejem za Vasilija Žbogarja. Foto: BoBo
V Izoli Žbogarja sprejeli, kot bi si želel v sanjah
Pogovor z Žbogarjem ob sprejemu v Izoli

Bučen sprejem so mu pripravili someščani ob prihodu iz Brazilije, kjer je osvojil srebrno kolajno v razredu finn, kar je po Atenah 2004 in Pekingu 2008 njegova tretja olimpijska medalja. Zaradi 40-letnega jadralca so tradicionalni ribiški praznik podaljšali do nedelje. Množica na čelu z navijaško skupino Ribari ga je pričakala že ob vhodu v Izolo in nato na Velikem trgu, pozneje pa se je zabava preselila pred Jadralni klub Burja, kjer je Vasilij naredil prve jadralne korake.

"Sem najsrečnejši človek na svetu. Danes se bom zabaval z vsemi. Najbolj srečen sem, ker so drugi veseli. Če bi bil vesel samo jaz, mi ne bi pomenilo nič. Zahvalil bi se someščanom za vse, kar so do zdaj naredili zame in za to, kar so mi pripravili danes. Vedno so mi stali ob strani in navijali zame, tudi ko domov nisem prinesel najboljših izidov," je še povedal Žbogar.
Trud in garanje
Žbogar se je zahvalil tudi celotni svoji ekipi, ki je zaslužna za njegov uspeh. Tako kot v Riu je bil tudi v Izoli ob njem ves čas njegov deset let mlajši brat Jure. "Bratskega odnosa ni bilo, le trdo delo," je dejal "Vasko", njegov brat pa je na vprašanje, ali ga starejši kaj uboga, šaljivo odgovoril, da "skoraj niti ne".

Na odru sta navijače prišla pozdravit tudi starša Žbogar ter žena Maja in sin Talin. Oče Slavko je povedal, da se samo s talentom, ki ga Vasilij nedvomno ima, ne doseže ničesar. Trud, garanje, podpora staršev in skupnosti - to je tisto, kar šteje. "Odrekel sem se vsemu, ampak zdaj je vse poplačano," je dodal Žbogar.

Prišel tudi Pahor
Na željo Žbogarja, njegove družine in na povabilo Igorja Kolenca, župana Občine Izola, se je sprejema udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je srebrnemu olimpijcu podaril protokolarno darilo in se mu zahvalil za vse, kar je naredil za Slovenijo. "Danes ne slavijo le Izolani, slavi in časti te vsa Slovenija," je bil kratek Pahor.

V Izoli Žbogarja sprejeli, kot bi si želel v sanjah
Pogovor z Žbogarjem ob sprejemu v Izoli