Prve medalje v lokostrelstvu bodo podelili na ekipni tekmi moških v soboto. Foto: EPA
Prve medalje v lokostrelstvu bodo podelili na ekipni tekmi moških v soboto. Foto: EPA

Športniki iz te azijske države so v tej disciplini dobili 19 od 36 zlatih medalj, vključno z vsemi sedmimi olimpijskimi naslovi med ženskami v ekipni konkurenci od leta 1988. Južni Korejci so v Londonu dobili tri od štirih zlatih medalj, spodletelo jim je le v moški ekipni konkurenci, kjer je slavila Italija.

"Seveda ta zgodovinska zapuščina prinaša breme, ampak treba je razmišljati pozitivno. Edini način, da premagaš pritisk, je trdi trening," pravi branilka naslova v posamični konkurenci Bo Bae Ki. Da bi zmanjšali razliko, so tekmeci začeli najemati južnokorejske trenerje in ta pristop bi lahko obrodil sadove že v Riu.

128 lokostrelcev bo tekmovalo v štirih disciplinah. Moški in ženske se bodo merili na posamičnih in ekipnih tekmah. Pri moških imajo velika pričakovanja Američani, ki se nadejajo, da bodo še oplemenitili srebrno medaljo iz Londona. Branilci naslova Italijani imajo v svojih vrstah olimpijskega prvaka iz Aten 2004 Marca Galiazza. Močni bodo Japonci, Kitajci in Tajvanci.

Ne glede na vse so Južni Korejci, ki so osvojili štiri od sedmih moštvenih olimpijskih naslovov, tudi tokrat prvi favoriti. V svojih vrstah imajo tudi številko ena svetovnega lokostrelstva Kim Vu Jina. O kako močni ekipi je govor, pove podatek, da se olimpijski prvak iz Londona Jim Hjek Oh sploh ni uvrstil v ekipo.

Slovenskih predstavnikov v tem športu ni.