Laura Asadauskaite si želi ubraniti olimpijsko zlato. Foto: EPA
Laura Asadauskaite si želi ubraniti olimpijsko zlato. Foto: EPA
David Svoboda
David Svoboda letos ni med favoriti. Foto: EPA
Sarolta Kovacs
Sarolta Kovacs (levo) je na SP-jih osvojila 11 medalj, od tega dve v posamični konkurenci. Foto: EPA

Moderni peteroboj je del olimpijskih iger dobrih sto let, za vključitev je kriv Pierre de Coubertain, ki se je zavzemal za šport, ki ima na eni strani povezavo z antičnimi igrami (peteroboj), na drugi strani pa se je naslanjal na vojaško tradicijo. Tekmovalci morajo biti namreč vsestranski: tek, strelstvo, sabljanje, jahanje in plavanje.

Urnik modernega peteroboja v Riu


Najuspešnejše države na OI:
Madžarska (9 - 8 - 5)
Švedska (9 - 7 - 5)
Sovjetska zveza (5 - 5 - 5)
Rusija (3 - 1 - 0)
Poljska (3 - 0 - 0)

V prvih igrah je bil običajno za izvedbo vsake discipline potreben po en dan, od Atlante 1996 naprej pa je moderni peteroboj skrčen na en dan, kar naj bi bilo prijazneje do gledalcev.

Na igrah bo sodelovalo po 36 športnikov v vsaki konkurenci. Najprej jih čaka plavalni nastop (200 metrov prosto). Druga disciplina je sabljanje (meč), ki bo postregla z malce drugačno izvedbo, saj bo prvič na sporedu turnir na izpadanje. Tretja disciplina je konjeništvo, kjer bodo peterobojci preskakovali ovire. Zadnji dve disciplini (tek in strelstvo) bosta spet združeni.

Moderni peterobojci bodo morali premagati 3.200 metrov. Po vsakih 800 metrih bodo morali opraviti s streljanjem.

Med ženskami naslov brani Litovka Laura Asadauskaite, ki je po igrah v Londonu osvojila dva naslova svetovne prvakinje, štirikrat pa je bila še najboljša na stari celini (dvakrat posamično). V moški konkurenci naslov brani Čeh David Svoboda, ki pa po Londonu ni več blestel, vseeno pa je optimist: "V Riu sem bil že štirikrat, petkrat. Všeč mi je Latinska Amerika, blizu je moji duši. Prizorišča so perfektna. V zadnjem času sem precej napredoval, želim med deset, sanjam pa o medalji."

Prizorišča so med seboj oddaljena le po nekaj sto metrov.

Zadnje svetovno prvenstvo je bila maja v Moskvi, kjer sta zlato osvojila Francoz Valentin Belaud in Madžarka Sarolta Kovacs.