Tudi Fidži se je vpisal na seznam držav dobitnikov olimpijskih medalj, potem ko so ragbisti zmagali na turnirju v Riu. Foto: Reuters
Tudi Fidži se je vpisal na seznam držav dobitnikov olimpijskih medalj, potem ko so ragbisti zmagali na turnirju v Riu. Foto: Reuters
Fidži je v finalu s 43:7 premagal Veliko Britanijo. Foto: Reuters
Ragbi sedmih: Fidži ni mogel skriti solz sreče

Fidži je s 43:7 premagal Veliko Britanijo in se veselil prve olimpijske kolajne v zgodovini te države, ki ima 900 tisoč prebivalcev. Premier Frank Bainimarama je že razglasil državni praznik, ki ga bo Fidži poslej praznoval 22. avgusta. Praznično je bilo seveda že med tekmo (šole so bile zaprte, prav tako številne trgovine), še bolj pa po njej ...

Na igrah v Riu celo babica
Materinstvo še zdaleč ni ovira, da ne bi mogel nastopiti na olimpijskih igrah. Američani imajo v olimpijskem moštvu deset mamic, tudi olimpijsko prvakinjo iz Londona, 28-letno plavalko Dano Vollmer, ki se bo iz Ria vrnila z bronom v disciplini 100 metrov delfin. Naslov iz Londona brani tudi tekmovalka v skoku v daljino Brittney Reese, ki ima tri otroke. Poglavje zase je tekmovalka v dresurnem jahanju, Avstralka Mary Hanna. Ta je z 61 leti najstarejša olimpijka v zgodovini svoje države, je pa tudi dvakratna mama in trikratna babica. Veliko mam je med strelkami, kjer za Gruzijo nastopata tudi 47-letna Nino Salukvadze in njen 18-letni sin Cotne Mačavariani.

Tudi v slovenski izbrani vrsti je veliko staršev, za svojega atija je navijala tudi Nola, hčerka srebrnega Petra Kauzerja, sin Talin spremlja jadralca Vasilija Žbogarja, sin Adam bo navijal za kajakašico Špelo Ponomarenko Janić, kanuista Benjamina Savška pa sta podpirala tudi njegova Arne in Anaja.

Trening rokometašev zaradi spolzkih tal odpadel
Stavbe, namenjene olimpijskim igram v Rio de Janeiru, so zgrajene pomanjkljivo. Napake v olimpijski in novinarski vasi so že razvpite, brez njih niso niti športni objekti. Rokometaši Slovenije in Švedske dan pred medsebojno tekmo niso trenirali, ker je bilo v dvorani preveč kondenza, ki se je nabral ob edinem res deževnem dnevu med igrami doslej. Zaradi vlage je bila podlaga tako spolzka, da nobeden od selektorjev ni želel tvegati poškodbe katerega od igralcev.

Irak na igrah z enim boksarjem
V iraški olimpijski reprezentanci je 22 moških in nobene ženske. Vahid Abdulridha je edini boksar. Triintridesetletnik je ponosen, da lahko zastopa svojo državo na igrah. "Boks je borba, tako kot terorizem. Za svojo državo si želim zgolj mir," je dejal Abdulridha. Trener Husein Ali pa ga je dopolnil, da so nastopi Iraka, ki ga duši vojna, na olimpijskih igrah zelo pomembni. Čeprav ima trenutno v svoji ekipi le enega boksarja, upa, da se bo število teh do naslednjih iger povečali na pet ali šest.

Đoković razveselil nemške rokometaše
Srbski teniški igralec Novak Đoković, ki je na olimpijskem turnirju boje končal tako v posamični konkurenci kot tudi med dvojicami, še vedno uživa v Braziliji. Odpravil se je tudi v znano restavracijo Aprazivel, kjer so ga med drugim ujeli tudi rokometaši nemške reprezentance in Srba zaprosili za skupinsko fotografijo. Varovanec Borisa Beckerja je z nemškimi rokometaši spregovoril tudi nekaj besed v nemščini in jim zaželel srečo v nadaljevanju tekmovanja.


Postani Carioca, nauči se brazilsko!

Val 202 je v času olimpijskih iger pripravil začetni tečaj brazilske portugalščine. 10 epizod, kratkih in zabavnih, da si boste lahko zapomnili – skoraj vse. Oddaja Oi Rio je na sporedu vsak delavnik ob osmih zjutraj.

Jezika se ne da naučiti drugače kot z vajo. Na snapchatu bo Val 202 (uporabniško ime: val202si) odgovarjal na vprašanja, prevajal stavke po naročilu poslušalcev in predstavljal glasbo, s katero boste utrjevali naučeno. Sodelovanje bo nagrajeno. Pridružite se nam na Snapchatu.

Ragbi sedmih: Fidži ni mogel skriti solz sreče