Splošni ukrepi države veljajo tudi za športnike, brez izjeme. Foto: EPA
Splošni ukrepi države veljajo tudi za športnike, brez izjeme. Foto: EPA

"Predsednik OKS-ja Bogdan Gabrovec se je v petek pogovarjal s Simono Kustec, novo ministrico, pristojno za šport. Pri njej je med drugim poskušal dobiti dovoljenje, da bi športniki, ki se pripravljajo na olimpijske igre, ob posebej določenih protokolih vendarle dobili dovoljenje za treninge. A država pri športnikih pri izvajanju ukrepov proti širjenju virusov ne bo delala izjem," je pojasnil generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Blaž Perko.

Zaposleni v OKS-ju veliko vprašanj dobivajo prav o tem, kako naj športniki postopajo v času pandemije koronavirusa.

"Ob prepovedi vseh tekmovanj je največ težav v ekipnih športih, v katerih normalna vadba sploh ni mogoča. Prav tako ni mogoča skupinska vadba v drugih športih. Trenirati je mogoče le posamično zunaj, ob upoštevanju varnostne razdalje. Največ pa se lahko za ohranjanje kondicije stori doma, v domačem okolju. Skratka, povsem enake razmere veljajo za vrhunske športnike kot tudi za rekreativce," je pojasnil Perko.

Državo pozvali na pomoč
Veliko vprašanj je o delovanju klubov, društev in zvez, ki ne morejo opravljati svoje dejavnosti in so posledično brez dohodkov, prv tako tudi tam zaposleni, ki mnogokrat nimajo redne službe in imajo statuse samostojnih podjetnikov, zasebnih športnih delavcev ... "Državo smo zato pozvali, naj v sprejemanju ekonomskih ukrepov za blažitev krize na pozabi na šport," je poudaril Perko.

"Zaradi ukrepov države so odpadle velike športne prireditve. Ta konec tedna bi moralo biti v Planici svetovno prvenstvo v poletih, tako organizatorji tega tekmovanja kot številni drugi pa so izgubili veliko denarja, saj so mnogi že veliko vložili v pripravo dogodkov, ki jih zdaj ne bo, vsaj ne v predvidenih terminih. Prav tako ni drugih domačih in mednarodnih tekem in s tem prihodkov za zveze in klube," je navedel Perko.

"Upamo lahko, da ta kriza ne bo dolgo trajala in da se ne bo zrušila mednarodno izjemno uspešna športna struktura, ki je ime Slovenije ponesla po vsem svetu. Zavedamo se, da bo imelo gospodarstvo veliko dela, da se pobere in zaživi, s tem pa bo omejeno sponzoriranje. Če pogledamo le na proračun OKS-ja, več kot tretjina sredstev je sponzorskih. Zato brez pomoči države ne bo šlo, eden od primerov je v Švici, kjer je država že drugič v času krize namenila zelo velika sredstva tudi za šport," je končal Perko.

Če ne bo pomagala država, bo katastrofa
Predsednik OKS-ja Bogdan Gabrovec je že včeraj opozoril: "V Sloveniji imamo okoli 7000 samostojnih športnih delavcev, ki so se znašli v težkem položaju. Kot še nekatere druge jih je država izpustila pri obljubah delne povrnitve izpada dohodka in plačila odloga prispevkov. To pa je težava, ki nam jo mora ministrica pomagati rešiti. Za tiste, ki so zaposleni v vojski, policiji in drugih državnih institucijah, ne bo težav, pri drugih, če jim ne bo pomagala država, pa bo prišlo do katastrofe."