Paraolimpijski prvak v kajaku v kategoriji KL2 je postal Curtis McGrath (desno), drugi pa je bil Avstrijec Markus Swoboda (levo). Foto: EPA
Paraolimpijski prvak v kajaku v kategoriji KL2 je postal Curtis McGrath (desno), drugi pa je bil Avstrijec Markus Swoboda (levo). Foto: EPA
Fabčič dobil dodatno motivacijo
Rio: Fabčič šesti, Jeralič deseti

Favorizirani Curtis McGrath je med kajakaši v kategoriji KL2 z izidom 42,190 za več kot sekundo in pol ugnal drugouvrščenega Avstrijca Markusa Swobodo (43,726), bronasto medaljo pa je osvojil Britanec Nick Beighton (44,936).

Fabčič, ki je drugič nastopil na paraolimpijskih igrah (pred osmimi leti je v Pekingu tekmoval v plavanju), je imel čas 47,420.

"Moram biti zadovoljen, konkurenti so bili zelo močni. Potihem sem sicer upal na malo več," je povedal Fabčič, ki je začel hitro, morda celo prehitro. Do polovice proge je bil v boju za četrto mesto, potem pa začel izgubljati, 20 metrov pred ciljem mu je še zdrsnilo veslo.

"Verjetno se je to zgodilo zaradi vseh krem in sredstev proti komarjem. Vse, kar primeš, je mastno. Zgodilo se mi je prvič prav v finalu, na srečo na koncu."

Jeralič tako kot na kronometru deseti
Primož Jeralič je dan po kronometru nastopil še na cestni dirki in bil v kategoriji H5 spet deseti. Zmagal je Južnoafričan Ernst van Dyk pred prvim favoritom tekme Italijanom Alexom Zanardijem. Jeralič je imel na dirki tudi nekaj tehničnih težav, zaradi predrte pnevmatike so mu morali zamenjati sprednje kolo, zato je zaostal za tekmeci, ki so dirko končali v skupini. Na koncu je imel na 60-kilometrski preizkušnji 16:53 minute zaostanka.

"Na začetku 17. kilometra sem imel težave s predrto gumo, ki je najprej počasi, potem pa vse hitreje spuščala. Servisni avtomobil je bil daleč za mano in sedem kilometrov sem vozil po prazni gumi. Če bi se to zgodilo kilometer in pol prej, bi bilo odlično, ker je imel tam moj trener rezervno platišče," je povedal Jeralič in dodal:

"Poleg tega serviserji niso bili poučeni o menjavi naših pogonskih koles in so mi skorajda še poškodovali menjalnik. Nekako jim je le uspelo popraviti, jaz pa sem šel nazaj na progo odpeljat prvi nastop na paraolimpijskih igrah,"

Jeralič je priznal, da je razmišljal tudi o tem, da bi odstopil oziroma, kot je dejal, da bi "kolo kar vrgel nekam ob obalo". A si je premislil: "V glavi se ti plete marsikaj, razmišljal sem tudi o odstopu. A igre so na vsake štiri leta in zato sem vztrajal."

Fabčič dobil dodatno motivacijo
Rio: Fabčič šesti, Jeralič deseti