Veselka Pevec je na prvem paraolimpijskem nastopu osvojila zlato v mešani strelski konkurenci in to pred reprezentančnim kolegom Frančkom Gorazdom Tirškom. Foto: Srdjan Živulović/Bobo
Veselka Pevec je na prvem paraolimpijskem nastopu osvojila zlato v mešani strelski konkurenci in to pred reprezentančnim kolegom Frančkom Gorazdom Tirškom. Foto: Srdjan Živulović/Bobo
Pevčeva in Tiršek gosta v Odmevih
Prisrčen sprejem paraolimpijcev iz Ria
POI: Pevčeva in Tiršek prispela domov

Največ pozornosti je bila pričakovano deležna strelka Veselka Pevec, ki je na svojih prvih igrah dosegla zlato kolajno z zračno puško, srebro je v mešani konkurenci pripadlo Frančku Gorazdu Tiršku. Slovenija je na 15. paraolimpijskih igrah prišla do 21. in 22. medalje od leta 1992, skupaj pa so slovenski paraolimpijci zbrali od leta 1972 49 odličij. Svoj debi na igrah sta poleg Veselke doživela še Primož Jeralič in Sandi Novak. Na sedmih igrah je nastopil legenda paraolimpizma Franc Pinter.

Prvi pozdravil dobitnik prve medalje iz leta 1972
Prav dobitnik prve kolajne Jože Okoren (leta 1972 je bil bronast v metu diska) je na začetku pozdravil vse zbrane, naši ekipi pa je čestital za izvrstne nastope. Zahvalil se je tudi medijem, ki so pospremili slovenske nastope. Navdušenje nad nastopi naše odprave je izrazil Boro Štrumbelj, generalni direktor direktorata za šport na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Zbranim je prenesel pozdrave in čestitke ministrice Maje Makovec Brenčič. Dobrim željam in čestitkam se je pridružil tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec. Zbrane je pozdravil in nagovoril tudi predstavnik podjetja Lidl Slovenija, direktor skupnih služb, Martin Kokol.

"Vesel in počaščen sem. V Riu sem navijal za naše, upal sem. Dvakrat smo prišli do medalje. Prvo in drugo mesto je v Riu zelo odmevalo, o nas so pisali in govorili. Prezadovoljni smo. Na tem mestu iskrene čestitke trenerki Poloni Sladič," pa je dejal predsednik Zveze za šport invalidov Paraolimpijski komite Damijan Lazar.

Pevčeva: "Z medaljo ni nič težko"
"Pot je bila dolga in naporna. Več kot 24 ur smo bili na poti. A z medaljo okoli vratu je bilo vse lažje. Dejansko z medaljo ni nič težko. Hvala pa na tem mestu vsem, ki ste se zbrali na Rudniku,"
je dejala Pevčeva, ki je pristavila, da o igrah v Tokiu leta 2020 niti ne razmišlja. "Zdaj sem tu med vami, želim le uživati!"

"Ko sem prišel z ekipo na sprejem, sem bil utrujen. Zdaj pa, ko vidim to navdušenje in veselje, me je ta utrujenost kar minila. Vesel sem, ker so nam pripravili tak sprejem," je bil zbrane množice vesel Nani Tiršek. Za izjemno atmosfero sta poskrbela tudi Nina Pušlar in Zlatko.

V petek v Dobrepolju sprejem zlate Veselke
Od četrtka do sobote pa bodo potekali sprejemi za naše paraolimpijce po Sloveniji. Danes, v četrtek, po 18. uri bo veselo v Gornjem Gradu, kjer bodo pozdravili Nanija Tirška, v petek bodo vse poti vodile v Dobrepolje, kjer bo od 18. ure naprej veselo zaradi zlate Veselke, v soboto dopoldne pa bodo v Naklem slavnostno pozdravili Darka Đurića in Sandija Novaka.

Pevčeva in Tiršek gosta v Odmevih
Prisrčen sprejem paraolimpijcev iz Ria
POI: Pevčeva in Tiršek prispela domov