Veselka Pevec je prvič nastopila na paraolimpijskih igrah. Bila je edina ženska v finalu in si priborila zlato medaljo. Izjemnega uspeha se je močno razveselila tudi njena trenerka Polona Sladič. Foto: Vid Ponikvar/Sportida
Veselka Pevec je prvič nastopila na paraolimpijskih igrah. Bila je edina ženska v finalu in si priborila zlato medaljo. Izjemnega uspeha se je močno razveselila tudi njena trenerka Polona Sladič. Foto: Vid Ponikvar/Sportida
Veselka Pevec in Franček Gorazd Tiršek
Pred zadnjo serijo dveh strelov je imel Franček Gorazd Tiršek prednost 0,3 kroga, potem pa ustrelil 10,4 in 10,1. Pevčeva je zadela 10,3 in 10,7, kar je pomenilo zmago. Foto: Vid Ponikvar/Sportida
Darko Đurić
Darko Đurić je bil zadovoljen s svojim nastopom. Foto: Drago Perko
Pevčeva iz pekla do olimpijskega raja
POI: Strelca Pevčeva zlata, Tiršek srebrn

V finalu, v katerem se po novih pravilih osmerica meri na izpadanje, sta Slovenca poskrbela za pravo dramo. O zmagi je odločil zadnji strel, po katerem je Pevčeva za skupno 0,2 kroga premagala Tirška (211,0 - 210,9).
Ta je dolgo vodil, tudi že za več kot krog, Pevčeva pa se je držala tretjega mesta, vmes zdrsnila na četrto, a je nato v odločilnih trenutkih z zbranim streljanjem poskrbela za največji uspeh v karieri. Pred zadnjo serijo dveh strelov je imel Tiršek prednost 0,3 kroga, potem pa ustrelil 10,4 in 10,1. Pevčeva je zadela 10,3 in 10,7, kar je pomenilo zmago.
Za Tirška je to druga paraolimpijska medalja po Londonu 2012, kjer je bil prav tako srebrn, za novinko na največjih tekmovanjih za športnike invalide Pevčevo pa je ta medalja prva v karieri.

Premagala ga je, ko je bilo najpomembnejše
"Niti v sanjah si nisem mislila, da se bo tako odvilo. Velikokrat sem ga lovila na treningih, saj velikokrat skupaj treniramo, premagala pa sem ga danes, ko je najpomembnejše. Ko sem vmes pogledala tablo z rezultati, sem se skušala zbrati. Uspelo mi je. Še zdaj ne vem, kako mi je uspelo. A se je obrestoval ves trud, ki sem ga vložila. Tudi po osem ur sem sedela na strelišču. Ni in ni mi šlo, a nisem hotela razočarati na paraolimpijskih igrah,"
je naporno pot do Ria in zlata opisala Pevčeva.

"To je dokaz, da v športu sreča kroji rezultate. Jaz sem danes naredil vse prav, a me je sreča zapustila. Bilo je, kot je bilo. Če bi mi kdo pred tekmovanjem ponudil srebrno medaljo, bi podpisal, a zdaj ne morem biti zadovoljen. Puška se je sprožila v nepravem trenutku. Lahko si najboljši, a če nimaš sreče, ne zmagaš," je bil po srebru nekoliko razočaran Tiršek.

Že v kvalifikacijah sta bila Slovenca povsem na vrhu. Pevčeva je dosegla 634,9 kroga in postavila nov paraolimpijski rekord, le 0,4 kroga pa je za njo zaostal Tiršek (634,5). Damjan Pavlin je bil s 624 krogi 22. in ostal je brez finala. Pozneje so ga diskvalificirali zaradi nepravilne opreme.

V strelskem centru je danes nastopil tudi Franc Pinter v disciplini R3 z zračno puško leže v kategoriji SH1. V predtekmovanju je zasedel 29. mesto (626,6 kroga) in se ni uvrstil v finale.

Vabljeni k branju intervjuja z Veselko Pevec, v katerem je opisala svojo zanimivo življenjsko zgodbo in kako je pri 18 letih ubežala smrti.


Đurić osmi na 50 metrov delfin
Plavalec Darko Đurić je nastopil v svoji drugi disciplini. Na 50 metrov delfin je v kategoriji S5 zasedel 8. mesto, ki ga je dosegel že v predtekmovanju. Tam je plaval s časom 40,99, v finalu pa je bil še sedem stotink hitrejši (40,92).

Na 100 metrov prosto je v kategoriji S4 končal na petem mestu, čez tri dni pa ga čaka še drugi najpomembnejši nastop - na 200 metrov prosto. Preizkušnja na 50 metrov delfin ni njegova najmočnejša, saj nastopa v višji kategoriji S5, v kateri so tekmovalci z manjšo invalidnostjo.
Zmagal je Američan Roy Perkins (35,04). Drugi je bil Kitajec Šivej He (35,25), tretji pa na veliko navdušenje domačih navijačev Brazilec Daniel Dias (35,62).

Đurić je dopoldne postavil tretji najboljši izid na svetu v svoji kategoriji (tudi svetovni rekord je v njegovi lasti), večerni finale pa je tudi opravil brez napake. "Čas je bil v redu, odplaval sem še bolje kot dopoldne. Vsak štart je potrebno oddelati stoodstotno, ne glede na končno uvrstitev. Zame je bila to tudi odlična priprava na naslednjo tekmo, na 200 metrov prosto. V tem trenutku sem oddelal največ, kar sem lahko v delfinu," je po finalu dejal plavalec iz Podbrezij, ki se letos delfinu ni veliko posvečal.

Uvod v finale je bil zanj sicer nekoliko nenavaden. Če ga sodnica ne bi opozorila, da ima še slušalke na glavi, bi se te bržkone okopale z njim. "To se mi je zgodilo prvič. Delal sem vizualizacijo in sem popolnoma pozabil, da sem slušalke pustil na glavi. Se zgodi, kaj drugega, kot da mirno skočim v vodo in odplavam, ni bilo mogoče narediti," se je Đurić nasmejal zanimivemu dogodku tik pred štartom, po katerem je sicer dobil tudi glasen aplavz bučnega občinstva. V nedeljo bo dopolnil 27 let.

Zveza za šport invalidov in RTV Slovenija sta dosegla, da je umaknjena geoblokada na YouTubu, kjer so na voljo neposredni prenosi tekmovanj na 15. paraolimpijskih igrah v Riu.
Povezava do spletnih prenosov na YouTubu:
- plavanje
- strelstvo ni prenosov

Pevčeva iz pekla do olimpijskega raja
POI: Strelca Pevčeva zlata, Tiršek srebrn