Utrinek s slovesnosti ob odprtju paraolimpijskih iger v Pjongčangu. Foto: Reuters
Utrinek s slovesnosti ob odprtju paraolimpijskih iger v Pjongčangu. Foto: Reuters
Slivnik vihtel slovensko zastavo na paraolimpijskih igrah

Na igrah sodeluje tudi Slovenec Jernej Slivnik. Kot edini aktivni udeleženec iger je imel ob prihodu slovenske delegacije na stadion v rokah slovensko zastavo. Poleg Slivnika so v slovenski paraolimpijski ekipi še štirje člani; trener Roman Podlipnik, njegov pomočnik in tudi sam nekdanji paraolimpijec Gal Jakič, vodja ekipe Roman Jakič in fizioterapevtka Manca Vida.

Slivnik bo nastopil v slalomu in veleslalomu
Mladi slovenski udeleženec iger, za 17-letnega Hrušičana so paraolimpijske igre seveda vrhunec dosedanje kariere, bo nastopil v tehničnih disciplinah alpskega smučanja. V Jeongseonu se bo v slalomu meril 14. marca, v veleslalomu pa 17. marca.

"Super je bilo. Nisem vedel, kaj lahko pričakujem. Vse drugo sem že lahko spremljal po televiziji. Zdaj sem to doživel. Zelo sem vesel, ponosen sem, da sem lahko nosil zastavo. Najbolj zanimivo mi je bilo prižiganje ognja. Najbolj me preseneča to, da so vse reprezentance prijazne, da sodelujemo, pomagamo drug drugemu. Več je vseh ekip kot na drugih tekmah," je o vtisih z odprtja in iz olimpijske vasi dejal Slivnik.

570 udeležencev iz 48 držav
Na 12. zimskih paraolimpijskih igrah bo nastopilo 570 udeležencev iz 48 držav, merili se bodo v šestih panogah (alpsko smučanje, biatlon, smučarski tek, deskanje, hokej in krling). Skupno bodo podelili 133 kompletov medalj. Za tri države bo udeležba na takšnih igrah prva: za južnokorejsko sosedo Severno Korejo, Gruzijo in Kazahstan, medtem ko bodo ruski športniki, na igrah jih bo 30, tekmovali pod zastavo mednarodnega paraolimpijskega komiteja. Paraolimpijska plamenica je bila v teh dneh že na poti po Koreji, v petek pa prispela na paraolimpijski stadion, kjer so z njo prižgali ogenj. To je bilo zadnje dejanje slavnostnega odprtja, ki so ga za konec seveda začinili še z obveznim ognjemetom.

Igre sta uradno odprla Hee-beom Lee, predsednik organizacijskega odbora iger, ter predsednik mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) Andrew Parsons.

"Doživeli bomo sanje, velike uspehe, velike drame. Deset dni nas bodo po vsem svetu opazovali, videli bodo, kako uresničujemo sanje. Danes je mogoče, da paraolimpijski šport spreminja življenja in spreminja svet. Športniki, borili se boste za svoje države, dobivali boste medalje. A predvsem boste dokazali, da ste močni in sposobni, skupaj z vami pa bomo vsi skrbeli za uresničevanje sanj," je v govoru ob začetku iger dejal predsednik krovne organizacije športnikov invalidov.

V spodnji galeriji si oglejte še nekaj utrinkov z odprtja, v videonovicah desno pa prižig olimpijskega ognja in mimohod slovenske reprezentance.

Slivnik vihtel slovensko zastavo na paraolimpijskih igrah