Zakia Hudadadi. Foto: Reuters
Zakia Hudadadi. Foto: Reuters

Tekvondoistko Zakio Hudadadi in atleta Hosaina Rasulija so prejšnji teden v Kabulu evakuirali, na poletu prek Pariza sta zdaj prispela v Tokio, je sporočil Mednarodni paralimpijski komite.

23-letna Hudadadi bo prva ženska po letu 2004, ki bo zastopala Afganistan na paraolimpijskih igrah, nastop jo čaka v četrtek, 2. septembra. Rasuli bo dan pozneje tekmoval v kvalifikacijah teka na 400 metrov.

"Zakia in Hosain sta si še naprej zelo želela, da bi prišla in tekmovala na paraolimpijskih igrah v Tokiu. Zdaj sta v Tokiu, kjer se jima bodo uresničile njune sanje, s tem pa bosta poslala močno sporočilo upanja mnogim drugim po vsem svetu," je dejal predsednik paraolimpijskega komiteja Andrew Parsons.

Športnika bi morala na prizorišče iger prispeti že 17. avgusta, vendar nista mogla zapustiti Afganistana, potem ko so talibani prevzeli oblast. Oba pozivata k miru in solidarnosti v Afganistanu in svetu, Zakia Hudadadi pa je že v domovini posnela videosporočilo, v katerem je zaprosila za pomoč.

Paralimpijski komite je sprva poročal, da v Tokiu ne bo nobenega afganistanskega predstavnika, in obljubil, da bodo tamkajšnjim športnikom pomagali, da se bodo lahko udeležili prihodnjih iger v Parizu 2024. Na odprtju tokijskih iger 24. avgusta so prireditelji vseeno izobesili tudi afganistansko zastavo.