Franček Gorazd Tiršek. Foto: Reuters
Franček Gorazd Tiršek. Foto: Reuters
Tiršek za konec v Tokiu 24.

Tiršek in strelski tabor na igrah v Tokiu so se zavedali, da bi bil njegov tretji finale lep uspeh, a obenem so opozarjali, da prevelikih pričakovanj ni, saj je to mlada paraolimpijska disciplina, s katero se najboljši slovenski strelec ukvarja šele tri leta.

Tako na koncu s 24. mestom s 615,3 kroga Tiršek in trenerka Polona Sladič nista bila pretirano razočarana. Njegov nastop je bil, morda z izjemo nekoliko slabše zadnje serije, v okviru zmožnosti.

Tiršek opozoril na slabše razmere za trening
"Na svetovnem prvenstvu leta 2018 v Južni Koreji sem bil peti v malem kalibru in osvojil sem kvoto za paraolimpijske igre. Danes se ni izšlo tako dobro, čeprav je rezultat v kvalifikacijah celo boljši kot takrat. Ampak konkurenca je dvignila normo, pozna se tudi oprema, vidi se, da veliko vlagajo v to. Žal jaz nimam takšnih razmer za trening," je po tekmi dejal Tiršek.

A poudaril je, da ni razočaran: "Kljub temu je bila tekma fantastična in zelo sem užival. Rezultat pač pove svoje, ampak nisem razočaran. Mali kaliber je nepredvidljiv, jaz sem se trudil, delal, a nič ne de. Občutki za naprej so dobri."

Tim Žnidaršič Svenšek zastavonoša ob zaprtju iger

Na slovesnosti ob koncu iger bo v nedeljo slovenska zasedba zelo majhna, zastavonoša pa bo 17-letni plavalec Tim Žnidaršič Svenšek, ki je na teh igrah prvič nastopil na tako velikem tekmovanju.

Končna ocena Tokia 2020: fantastično!
Če pa upošteva še obe tekmi z zračno puško, ki ju je končal na drugem in tretjem mestu, pa je zadovoljstvo še veliko večje: "Rezultat v Tokiu – v celoti gledano – je fantastičen, prišli smo po medaljo, osvojili dve, kar je dvestoodstotni izkupiček. Na trojih paraolimpijskih igrah sem osvojil štiri medalje, to je fantastično. Če pogledam nazaj, so bile to sanje, danes pa je to resnica in presrečen sem."

Zadnja slovenska uvrstitev v Tokiu 24. mesto Tirška

Trenerka Polona Sladič zadovoljna tudi z zadnjim nastopom
Kako pa je zadnjo paraolimpijsko tekmo videla trenerka Polona Sladič? "Kakšnih posebnih želja ni bilo. Finale bi bil lepo presenečenje. Zanj je to mlada disciplina, doma nima ustreznega strelišča, trenira lahko samo v Ljubljani. Razen v zadnji seriji je svoj rezultat naredil, tako da nisem razočarana. S svojimi nastopi tukaj je presegel pričakovanja, lahko gremo zadovoljni domov."

Pohvalila je tudi dobro vzdušje v celotni paraolimpijski ekipi, vodstvo ekipe je strelcem omogočilo dobre bivalne razmere in tudi prevoze na oddaljeno prizorišče z avtomobilom, ko so odpovedali avtobusni prevozi. Sladičeva je sicer pogrešala klasične stike z gledalci in drugimi tekmovalci, a je priznala, da so se že kar nekako navadili tudi na novo realnost.

Z današnjo strelsko tekmo so se tako iztekli slovenski nastopi na letošnjih igrah, na katerih je imela Slovenija sedem udeležencev v šestih panogah. Igre v Tokiu se bodo uradno končale s slovesnostjo na olimpijskem stadionu v nedeljo zvečer.

Paraolimpijske igre: povzetki