Eva Lisec. Foto: www.alesfevzer.com
Eva Lisec. Foto: www.alesfevzer.com

Zadnje medsebojno srečanje s Turkinjami se je odvilo na prejšnjem evropskem prvenstvu v Nišu, kjer je slovenska izbrana vrsta slavila zmago z 62:55. Turčija je sicer na Fibini lestvici najboljših reprezentanc sveta na visokem sedmem mestu, Slovenke so 30.

"Mislim, da je naša pripravljenost na zavidljivi ravni. Proti Turčiji nas zagotovo čaka težka tekma, a verjamem, da imamo priložnost, da pridemo do uspeha. Po Fibini lestvici gre za sedmo najboljšo reprezentanco sveta. Vse izkušnje in našo kakovost bomo poskušali strniti v to srečanje, naredili pa bomo vse, kar je v naši moči, da evropsko prvenstvo odpremo z zmago," pred prvim dvobojem obljublja Grgić.

"Glede na to, da bo to prva tekma na evropskem prvenstvu, mislim, da lahko pričakujemo nekoliko nervozen začetek. Upam, da se bomo znali čim prej sprostiti. Ekipo Turčije dobro poznamo, verjetno mi ni treba poudarjati, za kako kakovostno ekipo gre, smo pa same sebi najnevarnejši nasprotnik. Če bomo dobro in agresivno odigrale v napadu, potem verjamem, da bo igra stekla. Mislim, da smo veliko hitrejša reprezentanca od njih, in verjamem v našo zmago," je dejala kapetanka Nika Barič.

Izbranke Grgića v prvem delu tekmovanja v petek ob 15. uri čaka še obračun z Belgijo, v nedeljo ob 12. uri pa se bodo rakete pomerile še z Bosno in Hercegovino.

Prvouvrščene reprezentance vsake skupine se bodo po odigranem skupinskem delu neposredno uvrstile v četrtfinale. Drugo- in tretjeuvrščene reprezentance skupin čaka repasaž za preostala štiri prosta mesta v izločilnih bojih. Ta bo na sporedu 21. junija, zadnjeuvrščene ekipe po odigranem skupinskem delu pa bodo nastope na prvenstvu zaključile. Četrtfinalni dvoboji bodo na sporedu 23. junija.

Polfinalna dvoboja in tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta se bodo odvili 26. junija v Valencii, boja za medalje pa v nedeljo, 27. junija. Najboljših šest reprezentanc se bo uvrstilo tudi v kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Avstraliji.

Slovenke bodo tretjič nastopile na evropskem prvenstvu. Na svojem prvem prvenstvu leta 2017 so osvojile 14. mesto, dve leti pozneje pa so v Srbiji tekmovanje končale na desetem mestu.