Teja Belak bo v soboto nastopila okoli 14. ure.  Foto: BoBo
Teja Belak bo v soboto nastopila okoli 14. ure. Foto: BoBo

Belakova je bila doslej najboljša na svojem prvem EP-ju leta 2013 v Moskvi, ko je bila četrta. Od leta 2015 je bila vselej v finalu, bila je še dvakrat osma, šesta in sedma.

Leto se za Ljubljančanko ni začelo najbolje, imela je težave s poškodbo, na svetovnih pokalih ji niso uspevali skoki, kot bi si jih želela, a je v pravem času našla pravo pripravljenost.
V Szczecinu je prikazala dva izvrstna skoka, eden je bil težji, napovedovala pa ga je že nekaj časa. Sodnice so jo nagradile z drugo oceno, s katero je oddala kandidaturo za najvišja mesta, morda celo prvo žensko medaljo na EP-ju za Slovenijo.

"S skokoma sem zelo zadovoljna. Težko bi bolje skočila. Oba sta bila zelo čista. Pri drugem bi lahko bil doskok malo boljši. Vse skupaj je bilo veliko boljše, kot sem pričakovala, čeprav sem dobro pripravljena. Dobro se počutim in sem vesela," je povedala Belakova.

Vse pa se ni izšlo idealno. Belakova je pri doskoku drugega skoka začutila bolečino v nogi, ki nekaj skrbi povzroča tako njej kot njenemu trenerju in selektorju Andreju Mavriču. A zdravstvenih težav nihče izmed njiju ne želi poudarjati, oba v ospredje postavljata le dobra skoka.

"Včeraj po tekmi se nisem mogla veseliti, ker me je skrbelo. Danes smo šli na trening. Ne kaže najbolje. Ne obremenjujem se, stisnila bom zobe, dala vse od sebe, vzela protibolečinske tablete in bo, kar bo," je dejala telovadka Zelene jame. "Zame tekmovanje z bolečinami ni nič novega. Moram iti čez to. Upam, da bo bolečina takšna, da se bo dalo normalno tekmovati. Bomo videli jutri."

V finalu bo imela Belakova kar nekaj uveljavljenih tekmic. Prvo oceno kvalifikacij je prejela Britanka Elissa Downie, evropska prvakinja v mnogoboju in dobitnica dveh srebrnih medalj na EP-ju na preskoku. Poleg nje so finalistke še najboljša s prvenstva stare celine leta 2017 na tem orodju Francozinja Coline Devillard, lanska podprvakinja na preskoku Rusinja Angelina Melnikova, dvakratna svetovna prvakinja Rusinja Marija Paseka, tudi že evropska prvakinja in olimpijska podprvakinja, bronasta z zadnjega EP-ja Romunka Denisa Golgota.

"Če povem po pravici, bi bilo meni lažje, če bi komaj prišla v finale. Vemo, da ni pomembno, na katerem mestu končaš kvalifikacije. Pomembno je, da naredim skoka, da pokažem nov skok. Kaj to pomeni, bomo videli. Ne obremenjujem se z mesti," pred sobotnim finalom razmišlja 24-letnica, ki pravi, da so zadnja leta med finalistkami isti obrazi.

"Vsako leto smo v finalu ene in iste. Vem, kaj katera skače. Rusinja je v kvalifikacijah pri enem od skokov padla, pa je še vseeno v finalu in ima skoraj enako povprečje kot jaz. Francozinja je šla v nastop brez tveganja in je raje skočila en lažji skok. Nekaj se jih je 'šparalo'. Pri meni rezerve ni, edino pri doskokih. Ampak to je kvečjemu kakšna desetinka točke več, kaj več ne," še meni Belakova.