Foto: EPA
Foto: EPA

Nedavno sta prestopila na slovensko seznam, zanju pa je to prvi nastop za Slovenijo. Fedosejev je bil v prvem krogu prost, v drugem se bo pomeril s slovaškim velemojstrom Jergušem Pechačem. Nasprotnik Demčenka v prvem krogu je bil perujski mednarodni mojster Gianmarco Leiva. Ta je dobil prvo partijo v nedeljo z belimi figurami.

Demčenko, ki je leta 2021 na Islandiji postal evropski prvak, je moral v ponedeljkovi drugi partiji po 136 potezah skleniti remi, saj kmeta ob trdnjavi in skakaču proti črni kraljici ni mogel pripeljati do promocije. Leiva je tako zmagal z 1,5:0,5.

V odprti konkurenci nastopa 206 igralcev, v ženski pa 103 igralke. Med njimi so tudi prvi s svetovne lestvice, Norvežan Magnus Carlsen, finalist letošnjega dvoboja za naslov svetovnega prvaka, Rus Jan Nepomnjašči, ter svetovna prvakinja, Kitajka Džu Vendžun.

Udeleženci se bodo pomerili v dvobojih na dve partiji po izločilnem sistemu. V primeru neodločenega izida je na vrsti podaljšek v hitropoteznem šahu. Najboljši trije v obeh konkurencah se bodo uvrstili na kandidatski turnir za svetovnega prvaka v naslednjem letu.