Bogdan Gabrovec je drugi predsednik OKS-ja. Foto: BoBo
Bogdan Gabrovec je drugi predsednik OKS-ja. Foto: BoBo

Za predsednika OKS-ja Bogdana Gabrovca je to praznik s posebnim pomenom: "23. september ni le še eden na seznamu slovenskih državnih praznikov. To je praznik s posebnim pomenom, posvečen slovenskemu športu in promociji športa v najširšem smislu, s posebnim poudarkom, da vse Slovenke in Slovenci praznik praznujejo z lastno telesno dejavnostjo."

OKS si prizadeva s praznikom povečati zavedanje o pomenu telesne in športne dejavnosti ter s tem nagovoriti tudi vse tiste, ki se s športom ne ukvarjajo. Dan slovenskega športa naj spodbuja vrednote biti telesno dejaven, uživati življenje in skrbeti za dobro počutje, hkrati pa je krovna športna zveza prepričana, da bo to praznik vseh državljank in državljanov v Sloveniji.

23. september

Letos mineva okroglih 20 let od trenutka, ko je na olimpijskih igrah prvič zaigrala slovenska himna. Zdravljica je v čast olimpijcem, veslačema Iztoku Čopu in Luki Špiku ter strelcu Rajmondu Debevcu, prvič zaigrala 23. septembra 2000 na olimpijskih igrah v Sydneyju. Zadnjih nekaj let se po vsej Evropi 23. septembra začenja tudi evropski teden športa, iniciativa Evropske komisije, katere namen je spodbuditi ljudi k telesni dejavnosti in del katere je tudi Slovenija.

Pahor pozval k hitri spremembi volilne zakonodaje, poslanci izglasovali nov praznik

Pobuda OKS-ja je vse od prve predstavitve doživela pozitiven odziv različnih javnosti. Ne samo slovenska športna javnost, pobudo so podprli tudi lokalne skupnosti, strokovni svet Vlade RS za šport, poslanske skupine in številni drugi. Razglasitev dneva slovenskega športa kot novega državnega praznika pa je pozdravil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je lani priredil poseben sprejem ob predstavitvi pobude in jo podprl z besedami, "da je šport, tako kot kultura, ena od stvari, ki nas povezujejo".

Tudi podpredsednik OKS-ja Janez Sodržnik je pozdravil odločitev za razglasitev posebnega praznika, posvečenega športu: "Športno udejstvovanje ne pomeni le osvajanje in krepitev motoričnega znanja, gre za krepitev telesa, zdrav način življenja. Dan slovenskega športa je tudi vaš praznik, zato ga praznujmo skupaj."

Sodržnik je ob tem napovedal, da bo OKS letos za praznik pripravil številne dejavnosti: "Skupaj s podporniki in partnerji na letošnji praznični dan pripravljamo številne športno-rekreativne dogodke za vse starosti. Športna rekreacija pomeni povsem preprosto potrebo po gibanju in željo, da svoje veselje in energijo delimo s prijatelji, pomeni trenutke, ko športna dejavnost ponuja svoje pravo bistvo."