Gukeš je spisal šahovsko zgodovino. Foto: Twitter
Gukeš je spisal šahovsko zgodovino. Foto: Twitter

V Kanadi se je pisala zgodovina, saj Gukeš Domaraju šteje komaj 17 let, s čimer je postal najmlajši šahist, ki se bo boril za naslov svetovnega prvaka.

Nakamura je podobno kot Domaraju zbral pet zmag, a usodna sta bila dva poraza, kar dvakrat ga je premagal Indijec Vidit Gujrathi, ki je bil sicer šesti. Foto: EPA
Nakamura je podobno kot Domaraju zbral pet zmag, a usodna sta bila dva poraza, kar dvakrat ga je premagal Indijec Vidit Gujrathi, ki je bil sicer šesti. Foto: EPA

Po 14 krogih je zbral 9 točk, pol točke manj so osvojili Američana Hikaru Nakamura in Fabiano Caruana ter Rus Jan Nepomnjašči, ki je tako zapravil priložnost, da bi se še tretjič zapored boril za največjo šahovsko krono. Lani je izgubil proti Dingu, pred tremi leti pa proti Magnusu Carlsenu, ki se po letu 2021 ne bori več za naslov prvaka.

Kar četverica je imela možnost za zmago
Zadnji dan je bil izjemno izenačen, saj so imeli kar štirje šahisti možnosti za zmago, Nakamura je namreč z belimi igral proti Domaraju, Caruana pa proti Nepomnjaščiju. Caruana je bil dolgo v zelo dobrem izhodišču, da premaga Nepomnjaščija, a mu ga v končnici vendarle ni uspelo zlomiti. Obe ključni partiji sta se tako končali z delitvijo točk, kar je pomenilo, da je najstnik osvojil turnir. Če bi Caruana zmagal, bi v noči na torek gledali podaljške.

Sorodna novica Indijska najstnika v boju z Nepomnjaščijem in Nakamuro

Poraz ga je le podžgal
"Če bi moral izpostaviti en trenutek, kjer sem imel res občutek, da lahko osvojim turnir, je bilo to najbrž takrat, ko me je premagal Firouzja. Čeprav je bil tisti poraz res boleč, sem imel občutek, da igram res odlično. Poraz me je le dodatno motiviral," je razlagal 17-letni Indijec.

To je bilo v 7. krogu, ko je Gukeš utrpel edini poraz na turnirju. A bil je še vedno v dobrem izhodišču, saj je imel po polovici turnirja samo pol točke manj od Nepomnjaščija.

SP izzivalcev, končni vrstni red

MestoŠahistZmageRemijiPoraziTočke
1.Gukeš Domaraju 5819,0
2.Hikaru Nakamura 5728,5
3.Jan Nepomnjašči31108,5
4.Fabiano Caruana 4918,5
5.Pragnanandha Ramešbabu 3837,0
6.Vidit Gujrathi3656,0
7.Alireza Firouzja 2665,0
8.Nijat Abasov0773,5