Janja Garnbret je v soboto z izjemno predstavo osvojila svojo še sedmo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih, kar je največ med vsemi športnimi plezalkami in plezalci na prvenstvih. Foto: EPA
Janja Garnbret je v soboto z izjemno predstavo osvojila svojo še sedmo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih, kar je največ med vsemi športnimi plezalkami in plezalci na prvenstvih. Foto: EPA

24-letna Korošica je v kvalifikacijah težavnosti edina osvojila vrhova obeh smeri in se zanesljivo zavihtela v polfinale. Ta je bil zgolj 14 ur po zahtevnem dnevu s preizkušnjami na balvanih. V polfinalu Garnbret ni osvojila vrha smeri, njen dosežek v smeri je zadostoval za drugo mesto, boljša je bila 19-letna Mori.

Janja Garnbret srebrna v težavnostnem plezanju

V finalu sta tako Garnbret kot Mori osvojili vrh smeri, a je bila japonska tekmovalka boljša v polfinalu, prav tako pa je bila hitrejša v finalni smeri od slovenske šampionke. Garnbret je namreč plezala počasneje, kot smo vajeni. Dobesedno v zadnjih sekundah je vpela vrv v zadnjo zanko in z eno roko osvojila vrh smeri. Na uri sta ji ostali zgolj dve sekundi.

"Nisem mogla narediti več, kot sem"
"Danes sem bila s finalnim nastopom zelo zadovoljna, nisem mogla narediti več, kot sem, torej preplezati smer do vrha, kar je bilo danes dovolj za srebrno medaljo," je po finalu dejala Garnbret. "Danes je bil dan Ai. Zelo sem vesela zanjo, že vso sezono je kazala zelo dobro formo in pripravljenost, tako da globok priklon njej. Sama pa pač nisem mogla narediti več, kot sem. V polfinalu se mi je sicer malo ponesrečilo, ampak sem zadovoljna s to medaljo, ki je definitivno dobra popotnica za drugi del svetovnega prvenstva, torej za kvalifikacije na olimpijske igre."

Garnbret se veseli kratkega počitka pred petkovim izzivom

Garnbret, ki je zablestela v soboto, ko je z izjemno predstavo osvojila svoje tretje zlato na SP-ju v balvanskem plezanju, ima v težavnosti s svetovnih prvenstev zdaj štiri kolajne, dve zlati in dve srebrni. Ima pa tudi dve zlati v olimpijski kombinaciji.

V finale težavnosti se je za las uvrstila tudi 23-letna Mia Krampl, ki je bila nekaj časa vodilna, prehitela jo je Korejka Chaehyun Seo, ki je na koncu osvojila bronasto medaljo.

Zunaj finala težavnostne preizkušnje so ostale tri Slovenke: Vita Lukan je bila deseta, Lucija Tarkuš 18., Sara Čopar pa 20.

Kraljica športnega plezanja do druge medalje v dveh dneh

Slovenci obstali v kvalifikacijah
V moški težavnostni preizkušnji je bil najboljši izkušeni Avstrijec Jakob Schubert, ki je še četrtič postal svetovni prvak v težavnosti (2012, 2018, 2021, 2023).

32-letni Schubert je bil v finalu malenkost boljši od 16-letnega japonskega najstnika Sorata Anrakuja. Avstrijec je dosegel višino 48+, Japonec pa je padel na višini 48. Bron je šel v Nemčijo, osvojil ga je Alexander Megos.

Trije Slovenci Luka Potočar, Zan Lovenjak Sudar in Anže Peharc so obstali v kvalifikacijah.

SP se nadaljuje prihodnji teden
Prvenstva še ni konec. V sredo se bodo v Bernu začele olimpijske kvalifikacije za Pariz 2024. V polfinalu olimpijske discipline kombinacije balvanov in težavnosti bodo nastopile tri Slovenke Janja Garnbret, Mia Krampl in Vita Lukan.

Garnbret je po balvanih in težavnosti in osvojenem zlatu in srebru v naslednjo rudno prvenstva napredovala kot vodilna z najboljšim izkupičkom 1805 točk, druga je Japonka Ai Mori (1495 točk), tretja Američanka Brooke Raboutou (1235 točk). Krampl ima na osmem mestu v razvrstitvi prvenstva po balvanih in težavnosti 649,5 točke, Lukan, ki je v razvrstitvi kombinacije 17., pa 357,4 točke.

V polfinalu kombinacije balvanov in težavnosti bo nastopilo 21 tekmovalk.

Sorodna novica Sprehod "vesoljke" Janje Garnbret do sedme zlate medalje na SP-jih!