Janja Garnbret je bila razred zase na Tirolskem. Foto: BoBo/Borut Živulović
Janja Garnbret je bila razred zase na Tirolskem. Foto: BoBo/Borut Živulović

Najuspešnejša slovenska tekmovalka je števec zmag v svetovnem pokalu kot prva premaknila na številko 33. Korošica je v Innsbrucku vpisala svojo še 50. uvrstitev na oder za zmagovalke. Pri svojih 23 letih je zbrala 33 zmag v svetovnem pokalu v športnem plezanju, s čimer je izboljšala svoj prejšnji mejnik. Toliko zmag ni osvojil še nihče v svetovnem pokalu v športnem plezanju. To je bila njena 19. zmaga v težavnosti, 14 zmag ima še v disciplini balvani.

"Lepo se je vrniti na tekme svetovnega pokala. Bila sem nervozna pred začetkom finala. Uživala sem celoten konec tedna," je povedala olimpijska prvakinja iz Tokia.

Zmage tokrat ni potrdila tudi z vrhom smeri
V Innsbruck je pripotovala s popotnico zmage na tekmi državnega prvenstva v Ljubljani v težavnosti. V kvalifikacijah je osvojila vrhova v obeh smereh, vrh je osvojila tudi v polfinalu. V finalu je šla v steno predzadnja in izboljšala dosežke tekmic pred njo.

Zmage tokrat ni potrdila tudi z vrhom smeri, je pa bila z višino 39+ daleč najvišje v steni.
Italijanka Laura Rogora, ki je šla v steno zadnja, ni bila kos dosežku olimpijske prvakinje. Tekmo je z višino 27+ končala na četrtem mestu. Šlo je za dosežek, ki sta ga osvojili tudi Američanka Brooke Raboutou in Južna Korejka Chaehyun Seo, a sta ti stopili na stopničke na podlagi boljšega časa ob isti višini, na tretje in drugo mesto. V polfinalu je sicer kar peterica osvojila vrh smeri.

Uspeh Garnbretove je dopolnila druga slovenska finalistka Vita Lukan, ki je v finalu najboljše osmerice osvojila sedmo mesto.

Janja Garnbret je še na drugi tekmi v tej sezoni, na kateri je nastopila, zmagala. Tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je slavila zmago že na uvodni tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju 9. aprila v Meiringenu v Švici, potem pa si je vzela tekmovalni premor.

Potočar tik pod stopničkami
V moškem finalu najboljše osmerice je od Slovencev nastopil Luka Potočar. Dvajsetletni Jeseničan je osvojil četrto mesto.

Zmagal je Američan Colin Duffy z višino 38+, Japonec Ao Yurikusa in Američan Jesse Grupper sta osvojila drugo in tretje mesto, oba sta dosegla višino 37+. Potočar, aktualni svetovni podprvak v težavnosti, je dosegel višino 37.

Garnbretova živčna pred začetkom, v steni pa razred zase