Donald Trump je kot predsednik države močno podprl sokandidaturo ZDA, Mehike in Kanade za SP 2024, ki ga bo z 48 udeleženci gostila Severna Amerika, večina tekem pa bo v Združenih državah. Foto: AP
Donald Trump je kot predsednik države močno podprl sokandidaturo ZDA, Mehike in Kanade za SP 2024, ki ga bo z 48 udeleženci gostila Severna Amerika, večina tekem pa bo v Združenih državah. Foto: AP

Po smrti Georgea Floyda med aretacijo je v ZDA izbruhnil val protestov proti policijskemu nasilju in rasnemu razlikovanju. Izredno pomemben glas pri zahtevah in protestih so prispevali številni športniki, tako temnopolti kot pripadniki drugih manjšin in večine. Po tednih zahtev so se za sistemske spremembe odločile tudi športne zveze in tekmovanja.

Zveza umaknila pravilo "Rapinoe"
Nogometna zveza ZDA
(US Soccer), krovna organizacija za najbolj priljubljen in razširjen svetovni šport, je umaknila pravilo iz leta 2017, ki je prepovedovalo protestne poteze igralkam in igralcem ob izvajanju ameriške himne.

Organizacija US Soccer je pravilo pred tremi leti sprejela, ko je reprezentančna zvezdnica Megan Rapinoe pokleknila med izvajanjem himne pred tekmo z Nizozemsko. Rapinoe je protestirala v podporo zahtevam Colina Kaepernicka, izvrstnega podajalca ameriškega nogometa, ki je s tem opozarjal na rasno neenakost v ZDA.

Nogometna zveza je umaknila pravilo in v izjavi za javnost zapisala, da je bila to napačna odločitev. Republikanski kongresnik s Floride Matt Gaetz je kritiziral odločitev nogometne zveze ZDA, predsednik Trump pa ga je na Twitterju citiral in dopisal: "Ne bom več gledal veliko tekem."

V nadaljevanju je Trump na družbenem mediju še dopisal: "Kot je videti, gre NFL v isto smer, a brez mene kot gledalcem."

Sorodna novica NFL s četrt milijarde dolarjev v boj proti rasizmu

NFL se je posul s pepelom
Liga NFL v ameriškem nogometu je namreč prejšnji teden dovolila igralcem protestne poteze med ameriško himno, ob tem je vodstvo najvplivnejše in z naskokom najbogatejše športne lige v državi zapisalo, da se je predtem motilo, ker ni prisluhnilo igralcem in njihovim opozorilom na rasno neenakost. Predtem so tudi zaradi Kaepernicka uvedli pravilo, ki je zapovedovalo, da morajo vsi uradni člani ekip med izvajanjem himne stati.

Neposrednega opravičila komisarja Rogerja Goodella oz. NFL-a sicer Kaepernick javno še ni bil deležen, a množijo se govorice, da se mu po štirih letih vendarle obeta pogodba in možnost nadaljevanja športne kariere. Kaepernick, ki je bil v preteklih letih sicer redna tarča tvitov Donalda Trumpa, je bil namreč zaradi protesta deležen dejanskega bojkota od lastnikov NFL-klubov in po izteku pogodbe s San Franciscom je ostal brez ponudbe, četudi je 49-erse leta 2013 popeljal v finale superbowla.

Kaepernick je vložil tožbo proti ligi in lastnikom klubov zaradi zarote, strani sta se februarja 2019 pogodili, a je vsebina dogovora ostala skrivnost.