Colin Kaepernick je leta 2016 začel opozarjati na družbene in rasne neenakosti v ZDA. Foto: AP
Colin Kaepernick je leta 2016 začel opozarjati na družbene in rasne neenakosti v ZDA. Foto: AP

Košarkar Bostona Jaylen Brown, sicer podpredsednik združenja košarkarjev Lige NBA, je do rodne Atlante v zvezni državi Georgia, kjer je sodeloval na protestih, potreboval 15 ur z avtomobilom. "To je miren protest. To, da sem slavna oseba, košarkar v Ligi NBA, me ne izključuje iz družbe in pogovorov o tej temi. V prvi vrsti sem temnopolt član te družbe. Tukaj sem, da poudarjam nepravičnost, ki smo ji priča v zadnjem času. Naše glasove morajo slišati. Imam 23 let. Ne poznam vseh odgovorov. Brez vsakega dvoma pa se počutim kot mnogi drugi v teh trenutkih," je po javljanju na instagramu povedal Brown, ki je na protestih nosil transparent z napisom zadnjih besed umrlega temnopoltega Američana Georgea Floyda, "ne morem dihati".

Kot mnogi po nasilni smrti Floyda v začetku tega tedna skuša dvigniti zavest svojega naroda in opozoriti na neenakost ter nepravičnost, ki po njegovem mnenju vladata v ZDA. Floyd je v ponedeljek umrl v Minneapolisu, potem ko je policist s kolenom več minut pritiskal na njegov vrat ob aretaciji. Na protestih v Atlanti se je košarkarju Bostona pridružil tudi član Indiane Malcolm Brogdon.

V Los Angelesu sta protestirala nekdanji prvak s Clevelandom JR Smith in zdajšnji košarkar Utaha Jordan Clarkson. V Fayettevillu je na protestih sodeloval nekdanji soigralec Luke Dončića pri Dallasu Dennis Smith ml. V ZDA v več mestih potekajo mirni protesti, ponekod pa je izbruhnilo tudi nasilje med protestniki in policijo. Predtem je o incidentu v Minneapolisu spregovoril Stephen Jackson, ob njem pa je bil tudi zvezdnik Minnesote Karl-Anthony Towns.

Ob morebitnih aretacijah sredstva za pravno pomoč

Dolgoletni zagovornik boja proti rasni in družbeni neenakosti ter nekdanji podajalec San Francisca v Ligi NFL 4 Kaepernick je ustanovil poseben sklad za protestnike. Ti bodo ob morebitnih aretacijah na mirnih protestih lahko z zbranimi sredstvi prišli do pravne pomoči. Kaepernick je leta 2016 v znak protesta proti nasilju policistov in socialne neenakosti pokleknil med ameriško himno, od takrat pa v Ligi NFL 32-letnik ni prejel nobene ponudbe za nadaljevanje kariere na najvišji ravni.

Komisar lige ameriškega nogometa NFL Roger Goodell je izrazil sožalje družini Floyda iz Minneapolisa. Goodell je na uradni spletni strani Lige NFL zapisal, da je ameriški nogomet močno prizadet zaradi nedavnih dogodkov v ZDA. Obenem je v zapisu, ki izraža skupno stališče lige, podprl proteste proti družbeni neenakosti, nepravičnosti in nasilju: "Odzivi protestnikov na vse te neljube dogodke zrcalijo tudi našo jezo, ki jo ob vsem tem občutimo."