Spomin na vrhunec kariere pred 11 leti. Foto: Reuters
Spomin na vrhunec kariere pred 11 leti. Foto: Reuters

O slovesu Drewa Breesa se je šušljalo že vse od konca sezone, ko je njegov New Orleans v končnici izgubil proti poznejšemu prvaku Tampi Bay. Nekaj dni pozneje je vodstvo kluba 42-letniku plačo zmanjšalo na vsega dober milijon dolarjev, kar je bil znak, da se je Brees bržkone že odločil za igralski pokoj.

Odločitev sporočili otroci
To so v posebnem videu potrdili njegovi otroci Baylen, Bowen, Callen in Rylen, ki so prešerno sporočili: "Po 15 letih igranja v New Orleansu in 20 letih v Ligi NFL se bo naš oče končno upokojil, da bo lahko več časa preživel z nami." (video spodaj).

"Po dveh desetletjih je prišel čas za upokojitev. Vsak dan sem dal vse od sebe, da sem bil čim boljši igralec. Do zadnjega igralnega dne sem se gnal do konca, vse sem dajal klubu in mestu. Skupaj delimo veliko lepih trenutkov, naša pot bo vedno ostala povezana," je povedal Brees.

Začel pri San Diegu
V Ligo NFL je vstopil leta 2001, ko ga je izbral San Diego. Po učnem letu je napad Chargersev prevzel naslednje leto in ga uspešno vodil do leta 2005. Prav na zadnji tekmi sezone je utrpel hujšo poškodbo. San Diego mu je nato ponudil zelo skromno pogodbo, kasneje pa se dolgoročno vezal na Philipa Riversa.

S Seanom Payton je spletel tesno vez. Foto: Reuters
S Seanom Payton je spletel tesno vez. Foto: Reuters

Udarni dvojec z novim trenerjem
Brees je postal prost igralec, nato je sprejel ponudbo New Orleansa. Saintsi so takrat pridobili tudi mladega trenerja Seana Paytona, s čimer je bila rojena zmagovalna kombinacija. Začetek je bil težak, saj se je New Orleans v tistem času boril s posledicami uničujočega hurikana Katrina. Mnogi so prav v nogometni ekipi videli edini vzrok za optimizem.

Osvojil Super Bowl
Vrhunec je prišel v sezoni 2009, ko so Saintsi osvojili naslov. Na Super Bowlu so premagali Indianapolis (31:17), za katerega je igral še en velikan med podajalci Peyton Manning.

V drugi polovici kariere mu več ni uspelo osvojiti naslova, zato pa je popravljal številne rekorde: največ jardov, največ zaključenih podaj, največ sezon s 5000 jardi, največ zaporednih tekem z vsaj eno podajo za zadetek ...

Tom Brady ostaja v Ligi NFL. 43-letnik je pred dnevi s Tampo podpisal novo pogodbo. Foto: Reuters
Tom Brady ostaja v Ligi NFL. 43-letnik je pred dnevi s Tampo podpisal novo pogodbo. Foto: Reuters

Odprl pot nižjim podajalcem
Brees je marsikomu pomenil velik vzor, saj je zrušil stereotip, da so na položaju podajalca uspešni le visoki igralci. Povprečna višina podajalcev je namreč malo čez 190 cm, Brees pa meri "le" 182 cm. S svojimi uspešnimi igrami je tako porušil ta predsodek in odprl vrata marsikateremu manjšemu igralcu, kot je, denimo, Russell Wilson.

Hill ima že spremenjeno pogodbo
Vodstvo kluba je že spremenilo pogodbo rezervnemu podajalcu Taysomu Hillu, ki bi lahko v 4 letih prejel 140 milijonov dolarjev, a ni nujno, da bi Hill lahko prejel veliko večino denarja, saj si je klub tako spisal pogoje pogodbe, kar pomeni, da niso prepričani, da bi Hill ali Jameis Winston lahko dolgoročno vodila napad Svetnikov.