Proti Larryju Nassarju je med drugim pričala tudi štirikratna olimpijska zmagovalka Simone Biles (druga z leve). Foto: Reuters
Proti Larryju Nassarju je med drugim pričala tudi štirikratna olimpijska zmagovalka Simone Biles (druga z leve). Foto: Reuters

Več kot 150 žensk in deklet, vključno z olimpijskimi športnicami, je trdilo, da jih je Nassar spolno zlorabljal pod pretvezo izvajanja zdravstvenih posegov. Zvezna policija FBI njihovih trditev ni preiskala, trdijo žrtve.

Nassar je bil na državnem sodišču v Michiganu obsojen na do 175 let zapora.

"Lawrence Nassar je desetletja zlorabljal svoj položaj, izdajal zaupanje tistih, ki so bili v njegovi oskrbi in pod njegovim zdravniškim nadzorom ter se izogibal odgovornosti," je izjavil vršilec dolžnosti pomočnika pravosodnega ministra ZDA Benjamin Mizer.

Sorodna novica Ameriške telovadke od FBI zahtevajo milijardo dolarjev

"Te obtožbe bi morali jemati resno od samega začetka. Čeprav te poravnave ne bodo odpravile škode, pa upamo, da bodo žrtvam pomagale zagotoviti nekaj ključne podpore, ki jo potrebujejo za nadaljnje zdravljenje," je dodal.

Ministrstvo za pravosodje je svoje napake priznalo v poročilu generalnega inšpektorja, ki je ugotovil, da se visoki uradniki v območnem uradu FBI-ja v Indianapolisu niso odzvali na obtožbe in so naredili številne napake pri svojem delu.

Leta 2021 so Nassarjeve žrtve dosegle 380 milijonov dolarjev poravnave z ameriško gimnastično zvezo, olimpijskim komitejem in njihovimi zavarovalnicami.