Pandemija novega koronavirusa torej po evropskem prvenstvu v nogometu ni prestavila še enega velikega tekmovanja.

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach. MOK zaradi pandemije novega koronavirusa še ni potegnil
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach. MOK zaradi pandemije novega koronavirusa še ni potegnil "ročne zavore" pri organizaciji olimpijskih iger v Tokiu. Foto: EPA

MOK bo v naslednjih dneh opravil pogovore z nacionalnimi komiteji, predstavniki športnikov, Mednarodno paralimpijsko zvezo (IPC) ter mednarodnimi panožnimi zvezami.

Izvršni odbor MOK-a torej ni sprejel nobene drastične odločitve, je pa deležnike in vse druge, ki sodelujejo v pripravah na olimpijske igre, prosil, da storijo vse, da zajezijo morebitno nadaljnje širjenje novega koronavirusa, ki je ohromil svet športa.

Položaj se spreminja iz dneva v dan
"Bolezen covid-19 vpliva tudi na priprave na olimpijske igre v Tokiu, položaj pa se spreminja iz dneva v dan,"
so sporočili in dodali, da so še vedno odločeni, da v naslednjih štirih mesecih ne bodo potrebni drastični prijemi v boju za nemoteno izvedbo olimpijskih iger.

S koronavirusom okužen namestnik predsednika japonskega olimpijskega komiteja
Z novim koronavirusom je okužen tudi nekdanji japonski nogometaš Kozo Tašima, zdajšnji predsednik japonske nogometne zveze, ki opravlja tudi naloge namestnika predsednika japonskega olimpijskega komiteja.

Tašima na začetku marca v Evropi
Tašima se je 3. marca udeležil letnega kongresa Evropske nogometne zveze (Uefa) v Amsterdamu na Nizozemskem. Dan pred tem je na sestanku Uefe predstavil japonsko kandidaturo za organizacijo svetovnega prvenstva v nogometu za mlajše članice do 23 let. Pred tem je bil 29. februarja tudi na rednem letnem srečanju mednarodnega odbora za nogometna pravila (IFAB) na Severnem Irskem v Belfastu.

"Imam rahlo povišano temperaturo. Pregled je sicer pokazal simptome pljučnice, vendar je moje počutje trenutno dobro. V celoti bom upošteval zdravnikova navodila," je zapisal Tašima, ki je še prejšnji teden normalno hodil na svoje delovno mesto ter se udeleževal sestankov. Preventivno so začasno zaprli prostore japonske nogometne zveze, vsi zaposleni pa delajo od doma.