19-letni Jeseničan je vrhunski nastop napovedal že z 2. mestom na svetovnem pokalu v Kranju pred tremi tedni. To so bile sploh njegove prve stopničke v svetovnem pokalu. Foto: Luka Fonda
19-letni Jeseničan je vrhunski nastop napovedal že z 2. mestom na svetovnem pokalu v Kranju pred tremi tedni. To so bile sploh njegove prve stopničke v svetovnem pokalu. Foto: Luka Fonda

Potočar je v finalu nastopil kot šesti in kot prvi priplezal do samega vrha. Že takrat je bilo jasno, da ima medaljo. Za njim se je na vrhu vpel tudi Avstrijec Jakub Schubert in prehitel slovenskega najstnika, saj je bil v kvalifikacijah pred njim. Britanec Hamish McArthur, najboljši v polfinalu, je bil prav tako blizu vrha, a mu je tik pred koncem spodrsnilo. Osvojil je bron.

Poleg Potočarja srebro osvojila tudi Kramplova

Tretja moška medalja na SP-jih

To je prva slovenska moška medalja v težavnosti na svetovnih prvenstvih. Pred tem sta medalji na SP-jih osvojila Jernej Kruder in Gregor Vezonik v balvanskem plezanju. Kruder je bil leta 2014 srebrn, Vezonik pa štiri leta pozneje bronast.

Rusija – dežela medalj za Potočarja

Moskva, kjer je Potočar pred tremi leti na mladinskem svetovnem prvenstvu osvojil drugo mesto v težavnosti v konkurenci mlajših mladincev do 17 let, je zanj pomenila že tretje svetovno prvenstvo v članski konkurenci. V Hačiodžiju pred dvema letoma je bil 27., v Innsbrucku leta 2018 pa 24. Naslov mladinskega svetovnega prvaka v težavnosti je osvojil leta 2019 v Voronežu.

Šeste stopničke v karieri

Potočar se je letos že nekajkrat spogledoval s stopničkami. Ravno na domačem vrhuncu sezone v svojem petem kariernem finalu mu je to tudi uspelo. Na nove Potočarjeve stopničke ni bilo treba dolgo čakati. Šesti finale na največjih tekmah 21. septembra mu je prinesel doslej največji uspeh.

Njegov trener je Domen Švab, ki ga je treniral že v mladinski reprezentanci. Trenira v Podvinu pri Radovljici skupaj z Vito Lukan, ki je njegova soplezalka. Želi si, da bi v prihodnje tekmoval tudi v balvanih, a njegova forma v tej disciplini še ne dohaja forme v težavnosti.

Preostala Slovenca Domen Škofic in Martin Bergant sta bila pri repu polfinalistov: Bergant je bil 24 (višina 22+), Škofic pa 25. (višina 20+) med 26 polfinalisti.

Nastop Luke Potočarja v finalu
Sorodna novica Osem Slovencev v polfinalu težavnosti, Lučka Rakovec četrta

Najbližje finalu Lučka Rakovec na 14. mestu, Mii Krampl srebro v kombinaciji

Pri ženskah je Slovenija ob odsotnosti olimpijske prvakinje Janje Garnbret ostala brez finalnega nastopa, saj je vseh pet Slovenk ostalo pod višino 39+, ki je bila potrebna za med najboljših osem.

Lučka Rakovec je bila 14. (35+), Vita Lukan 16. (30), Mia Krampl 19. (28+), Tjaša Slemenšek 21. (28+) in Lana Skušek 24. (24).

Zlato medaljo je osvojila prva favoritinja Južna Korejka Chaehyun Seo, ki je edina priplezala do vrha ženske smeri. Za njo sta se uvrstili Američanka Natalia Grossman in Italijanka Laura Rogora. Enaka razvrstitev na vrhu je bila že v kvalifikacijah in v polfinalu.

Se je pa Mia Krampl veselila srebrne medalje v kombinaciji, torej seštevku izidov v hitrostnem, balvanskem in težavnostnem plezanju. V hitrosti je bila 23., v balvanih pa 29. Kombinacijo je kar nekaj tekmovalk sicer izpustilo. Zlato v tej razvrstitvi je pripadlo Avstrijki Jessici Pilz, ki je bila v težavnosti četrta, a je denimo v balvanih in hitrosti tako kot Kramplova nastopa končala že po kvalifikacijah.

Slovenija ima tako po zaslugi športnih plezalk na svetovnih prvenstvih že 17 medalj. Sedem jih je osvojila Janja Garnbret, od tega šest zlatih, kar je največ med vsemi. Prvo medaljo za Slovenijo je leta 2001 osvojila Martina Čufar.

Podelitev medalj najboljšim plezalcem