Anish Giri je s črnimi figurami ugnal Rusa Kirila Aleksenka. Foto: EPA
Anish Giri je s črnimi figurami ugnal Rusa Kirila Aleksenka. Foto: EPA

Ima 4,5 točke in je točko pred najbližjim zasledovalcem. Drugi je Francoz Maxime Vachier-Lagrave (3,5), sledi četverica velemojstrov s po tremi točkami.

Nepomnjašči je Lirena, tretjega igralca svetovne lestvice, premagal zelo hitro in po 40 potezah, preostali šahisti so uro in več nato še vedno sedeli za šahovnicami. Rus je vodil bele figure in je imel v trdnjavski končnici prednost kvalitete, skakač manj je tekmeca prisil v podpis poraza, tretjega na turnirju.

29-letni Nepomnjašči je peti na svetovni lestvici in je svoj največji uspeh dosegel pred desetimi leti z naslovom evropskega prvaka. Vodstvo je prevzel po prejšnjem krogu, ko je ugnal Kitajca Hao Vanga, zdaj ima po tri zmage in remije.

Po 83 potezah sta remizirala tudi Kitajec Vang in Vachier-Lagrave. Francoz je ostal na drugem mestu, s pol točke pa je na točko narasel njegov zaostanek za vodilnim Rusom.

Aleksander Griščuk, četrti na lestvici Fide, si je po 54 potezah pol točke razdelil z drugim igralcem sveta Fabianom Caruano iz ZDA. Nizozemec Anish Giri se je veselil druge zmage, s črnimi figurami je porazil Rusa Kirila Aleksenka.

Po prostem torku se bo tekmovanje nadaljevalo v sredo.

6. krog:
Aleksander Griščuk (Rus) – Fabiano Caruana (ZDA) remi
Kiril Aleksenko (Rus) – Anish Giri (Niz) 0:1
Jan Nepomnjašči (Rus) – Ding Liren (Kit) 1:0
Hao Vang (Kit) – Maxime Vachier-Lagrave (Fra) remi

Vrstni red: Nepomnjašči 4,5, Vachier-Lagrave 3,5, Vang, Griščuk, Giri in Caruana po 3, Aleksenko in Liren po 2.