Pandemija je globoko zarezala tudi v šport. Foto: EPA
Pandemija je globoko zarezala tudi v šport. Foto: EPA

Za izvajanje vseh športno gibalnih oziroma rekreativnih dejavnosti ter športnih programov se lahko uporabljajo vsi športni objekti in površine za šport v naravi, kot so športni centri in drugi tovrstni objekti, vadbeni prostori ter površine za šport v naravi, pa tudi šolski športni objekti.

Odlok vlade prav tako ob testiranju in vnaprejšnji napovedi omogoča potovanja športnikom na treninge, priprave in tekmovanja v tujini, organizator športnega tekmovanja pa bo moral zagotoviti, da bodo prisotne le osebe, nujno potrebne za izvedbo.

Brez prisotnosti gledalcev so dovoljena uradna športna tekmovanja na nacionalni ravni za članske, mladinske in kadetske kategorije, na evropski (evropski pokali ...) oziroma mednarodni ravni (alpska hokejska liga, košarkarska liga Aba, rokometna liga prvakov ...) in velike mednarodne športne prireditve.

"Pomembno je, da smo v sodelovanju z zdravstveno stroko spremenili semafor ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa v različnih fazah tako, da omogoča dolgoročno odpiranje športa na zunanjih površinah. Tako omogoča brezkontaktne športe, tudi denimo tenis, v črni fazi. Že v rdeči pa je dovoljen šport mladih, tudi tekmovalni za registrirane kategorije od kadetov naprej," je najpomembnejši spremembi, ki sta se zgodili prejšnji petek in veljata od danes, predstavila direktorica direktorata za šport na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) Mojca Doupona.

Tako Doupona kot Pišot sta tudi pozvala športne organizacije k spoštovanju ukrepov zdravstvene stroke in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da bo šport ostal odprt tudi naprej. Že doslej pa sicer ni bilo veliko težav s spoštovanjem ukrepov ter je bilo ugotovljenih zelo malo kršitev v športu.

"Potem ko smo bili večkrat priča nesmislom in nepotrebnim zapletom, pa moramo biti danes tudi zadovoljni, saj zadnje odločitve vlade obetajo veliko boljše razmere za slovenski šport in končno tudi ponoven zagon športa mladih," je dejal Pišot.

"Gotovo bi bilo lahko tudi bolje, predvsem ukrepi bolj enostavni in jasni. Iskreno upam, da bodo predvsem trajnejši. Želel bi se zahvaliti vsem, posebej bi omenil direktorat za šport, ki mu je vendarle uspelo s skupnimi, strokovno argumentiranimi predlogi. Žal mi je sicer, da ne poteka komunikacija z ministrico Simono Kustec, in iskreno upam, da bo tudi ta v prihodnje boljša," je še pojasnil Pišot.

Katere športne dejavnosti so spet dovoljene?