Slovenske odbojkarice so pred glasnimi domačimi navijači v le 66 minutah v finalu premagale Nemke s 3:0. Že v predtekmovanju je Slovenija Nemčijo ugnala z istim izidom. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenske odbojkarice so pred glasnimi domačimi navijači v le 66 minutah v finalu premagale Nemke s 3:0. Že v predtekmovanju je Slovenija Nemčijo ugnala z istim izidom. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica NK Maribor ga je vabil v svoje vrste, a izbral je atletiko

Slovenske odbojkarice so v petkovem polfinalu brez težav premagale Madžarke s 3:0 (23, 15, 20), v finalu pa zlahka "stresle" še Nemke s 3:0 (15, 14, 16). Nika Milošič in Mija Šiftar sta prispevali po 13 točk.

"Nerealno. Tako je bilo dobro vzdušje, toliko smo se spodbujale med sabo, toliko je vse lepo steklo in bil je samo dokaz tega trdega dela celega poletja. Smo nerealno vesele. Dobro vzdušje in podpora med sabo, s trenerji in s klopi, tako da je bil dober občutek zmagati. Boljše kot kar koli do zdaj," je bila evforična Nina Svetina.

Na turnirju v Mariboru so Slovenke dobile vseh pet tekem.

Dramatičen polfinale pobral preveč moči
Rokometaši, ki so v polfinalu po pravi drami in sedemmetrovkah premagali Hrvaško, so v finalu v dvorani Vrbanska izgubili z Nemčijo z 32:25. Gostje so že ob polčasu vodili z 18:11.

"Od včerajšnje tekme proti Hrvatom v polfinalu smo bili malo utrujeni. Dali smo vse od sebe, Nemci so bili pošteno boljši in lahko le čestitam. Kolajne sicer nismo pričakovali, rekli smo, da bomo dali na vsaki tekmi vse od sebe in bomo videli, kam nas bo to pripeljalo," je dejal Mai Marguč, ki je bil ob Jakobu Ščuki najboljši strelec pri Sloveniji (oba po pet golov). Leon Stehl pa je bil s šestimi goli najučinkovitejši pri zmagovalcih.

Rokometaši Slovenije so osvojili srebrno medaljo. Foto: www.alesfevzer.com
Rokometaši Slovenije so osvojili srebrno medaljo. Foto: www.alesfevzer.com

Še ena medalja atletov: bron Tie Tanje Živko
Tretje slovensko odličje zadnjega dne in skupno devetega na domačem Ofemu je v teku na 1500 m osvojila atletinja Tia Tanja Živko, ki je bila s časom 4:19,80 tretja. Zmagala je Švicarka Shirin Andrina Kerber: "Moja taktika je bila, da se držim tretje, da imam z njo stik. Pred tekmo sem se zelo motivirala in mislim, da je najpomembnejša pri tej tekmi glava, ker če je glava v redu, je tekma super. Kriza je bila definitivno zadnjih 400 metrov, ampak zdaj sem vesela, da sem držala zraven, ker po navadi vedno spustim. Za rezultat sem super presrečna. Najprej sem si rekla, da naj bo vsaj osebni rekord, če bo še medalja, pa toliko bolje."

Odlična ocena za organizacijo
Zvečer je dogajanje zaokrožila sklepna prireditev na Trgu svobode, namenjena v prvi vrsti športnikom in prostovoljcem na festivalu, zaradi česar je bil dogodek zaprt za širšo javnost. Ofem velja za največje večpanožno športno tekmovanje v Evropi in največji športni dogodek za mlade športnike med 14. in 18. letom starosti. Slovenija ga je gostila že leta 2003 na Bledu, a v zimski izvedbi, tokrat pa je prvič prizorišče poletne izvedbe. Maribor se je zelo izkazal, športniki niso mogli prehvaliti gostoljubnosti mesta in lepot Slovenije.

Tako uspešen Ofem bo težko ponoviti
Predsednik Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) Spiros Kapralos je čestital vsem sodelujočim športnikom in se zahvalil Mariboru in Sloveniji za odlično organizacijo. "Ob zaključku festivala lahko rečem, da bo težko ponoviti tako uspešen dogodek. Vse je dobro delovalo, vzdušje je bilo odlično, vsi sodelujoči športniki in športnice so zadovoljni," je dejal.

Razgibano festivalsko obšportno dogajanje