Športna loterija ima trenutno v Sloveniji monopol pri športnih stavah. Foto: Pixabay
Športna loterija ima trenutno v Sloveniji monopol pri športnih stavah. Foto: Pixabay

Kot so zatrdili, je ponujena cena dobra, prodaje pa ne bo brez zavez kupca o nadaljnjem financiranju in razvoju slovenskega športa.

Morebitna prodaja Športne loterije tujemu vlagatelju v zadnjih tednih vse bolj odmeva v javnosti. OKS namreč razmišlja o prodaji svojega 20-odstotnega deleža v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije (NZS) in Smučarsko zvezo Slovenije (SZS). Skupaj imajo te tri športne zveze večinski, 57-odstotni delež v edinem ponudniku športnih stav v Sloveniji.

Sorodna novica Skupščina Športne loterije bilančni dobiček 3.888.000 evrov namenila za dividende

Ravno o tem naj bi danes razpravljal izvršni odbor OKS. Na predvečer seje pa je krovna športna zveza v državi objavila tudi sporočilo za javnost, v katerem odgovarja na vse glasnejše kritike morebitne prodaje.

Kot so zapisali pri OKS-ju, o prodaji razmišljajo zaradi določenih tveganj glede prihodnosti Športne loterije. Krovno športno zvezo v državi skrbita predvsem učinek liberalizacije trga športnih stav in dodatno odpiranje z demonopolizacijo trga, ki se v Sloveniji še ni zgodila, je pa drugje po Evropi.

V tem primeru "bi bilo treba v družbo verjetno vložiti dodaten kapital. Za takšno potezo OKS nima razpoložljivih sredstev, kar bi lahko ogrozilo delovanje slovenske krovne športne organizacije," so opozorili.

Pri tem poudarjajo, da finančne naložbe niso osnovna dejavnost OKS in da sami niso aktivno iskali kupca za svoj delež v Športni loteriji. Letos januarja je OKS prejel interes tujih vlagateljev za odkup 3.568 navadnih kosovnih delnic Športne Loterije. Na podlagi uradne in zavezujoče ponudbe, prejete v aprilu, je OKS znotraj Izvršnega odbora, ki je pristojen za obravnavo in odločanje o kapitalskih zadevah, začel poglobljeno analizo ponudbe in tehtanje učinkov za primer prodaje ali neprodaje.

OKS je po lastnih navedbah nato maja prejel izraz interesa še drugega potencialnega vlagatelja, ki je nato v petek oddal informativno ponudbo za nakup. "To bomo v naslednjih tednih skrbno preučili ter poskušali v najkrajšem možnem času priti tudi do zavezujoče ponudbe," so zapisali in dodali, da podpirajo odprt postopek prodaje z namenom doseganja najboljše cene.

Vrednotenje deleža OKS v Športni loteriji je opravila mednarodna revizijska družba KPMG, na podlagi te pri OKS "lahko ugotovimo, da je ponujena cena za naš delež zelo dobra in da zavezujoča ponudba s strani potencialnega kupca zelo pomembno presega ocenjeno vrednost našega deleža v Športni Loteriji," so zapisali.

Ob tem na OKS poudarjajo, da je po Zakonu o igrah na srečo ob morebitni prodaji potrebno predhodno soglasje za prodajo delnic ciljne družbe s strani finančnega ministra ter soglasje uprave družbe.

Glede javno izraženih skrbi o nadaljnjem financiranju Fundacije za šport (FŠO) in Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho), ki se napajata iz koncesijskih dajatev iger na srečo, pri OKS odgovarjajo, da morebitna sprememba lastniške strukture Športne loterije na koncesijo ne bo vplivala. "To je še posebej pomembno poudariti zato, ker se v zadnjem času pojavlja v javnosti napačna interpretacija tega dejstva. Lastništvo in koncesijska dajatev sta namreč popolnoma ločeni zadevi," so zavrnili trditev FŠO, da bi zaradi prodaje prišlo do zmanjšanja koncesijske dajatve.

Ravno nasprotno, OKS od potencialnega strateškega vlagatelja, ki je podjetje z več milijardami letnih prihodkov, pričakuje, da bo poleg koncesijske dajatve strateški lastnik zagotovil tudi nova vlaganja v slovenski šport prek sponzorstev in partnerstev. Od naložene kupnine pa pričakuje učinek, primerljiv z dosedanjim učinkom izplačil dividend Športne loterije, so še zapisali.