Primož Pikl je na treningu skakal zelo solidno. Foto: EPA
Primož Pikl je na treningu skakal zelo solidno. Foto: EPA
Gregor Schlierenzauer
Gregor Schlierenzauer in njegovi reprezentančni kolegi so edini favoriti ekipne tekme. "Schlieri" si bo po dveh bronih okrog vratu bržkone obesil še zlato odličje. Foto: Reuters
Janne Ahonen
Janne Ahonen ne bo nastopil zaradi poškodbe kolena, ki jo je staknil v soboto po padcu v poskusni seriji. Foto: Reuters

Pikl si je mesto v slovenski ekipi prislužil z najdaljšim skokom prve serije, ko je pristal pri 138,5 metra. V drugi in tretji seriji je skočil 127,5 metra. Daljave Damjana so bile 126, 128 in 136,5 metra. Kranjec, Prevc in Mežnar na treningu niso nastopili.

Avstrijci razred zase, favoriti za kolajne še Norvežani in Nemci
Zlato je bržkone že vnaprej oddano Avstrijcem, ki bodo nastopili v postavi Wolgang Loitzl, Andreas Kofler, Thomas Morgenstern, Gregor Schlierenzauer. Vsi štirje so tekmo na veliki skakalnici med najboljšo deseterico. Po štiri skakalce v finalu so imeli le še Norvežani in Nemci. Za Norveško bodo skakali Tom Hilde, Anders Jacobsen, Johan Remen Evensen in Anders Bardal, ki so se v soboto zvrstili med 11. in 22. mestom. Prvi adut "nihajočih" Nemcev bo šesti z velike naprave Michael Neumayer, ki mu bodo družbo delalil Michael Uhrmann (25), Andreas Wank (28) in Martin Schmitt (30).

Finci brez Ahonena
Če o naslovu olimpijskega prvaka ni dvoma, pa bo toliko zanimivejši boj za preostali odličji. Finski upi na medaljo so doživeli hud udarec, saj zaradi poškodbe ne bo nastopil Janne Ahonen. Zamenjal ga bo Kalle Keituri. Poleg njega bodo za Finsko skakali še Janne Happonen, Harri Olli in Matti Hautamäki.

Zupan: Cilj je šesto mesto
Iz ozadja bodo napadali Poljaki (Hula, Rutkowski, Stoch, Malysz), Čehi (Hajek, Koudelka, Hlava, Janda), pa tudi Slovenci, ki bi se ob idealnem razpletu lahko potegovali celo za odličje.

"Vsak rezultat med najboljših šest bo dober, to je tudi naš cilj. A videli smo, kaj se dogaja. Marsikdo greši, med njimi tudi mi. Težko je kar koli napovedovati. Nihče na posamični tekmi ni pričakoval od Finca Mattija Hautamäkija, da bo naredil tako ponesrečen skok (Finec je bil po prvi seriji tretji, nato pa je tekmo končal kot 26.). Tudi Nemci so se slabo odrezali, saj je skakalnica zelo občutljiva za napake in lahko se zgodi marsikaj. A naše visoke želje ostajajo naprej,” je tekmo napovedal Zupan.

Slovenija bo med 12 ekipami nastopila sedma. Prvi bo skakal Pikl, sledili pa mu bodo Mežnar, Prevc in Kranjec. Tekma se bo začela ob 19. uri z neposrednim prenosom na Televiziji Slovenija.

Postave za ekipno tekmo in finalisti velike naprave:
Češka (5) - Hajek, Koudelka, Hlava, Janda - 3. v finalu
Japonska (6) - Ito, Takeuči, Točimoto, Kasai - 2. v finalu
Slovenija (7) - Pikl, Mežnar, Prevc, Kranjec - 3. v finalu
Poljska (8) - Hula, Rutkowski, Stoch, Malysz - 3. v finalu
Finska (9) - Hautamäki, Happonen, Keituri, Olli - 2. v finalu
Norveška (10) - Bardal, Hilde, Evensen, Jacobsen - 4. v finalu
Nemčija (11) - Neumayer, Wank, Schmitt, Uhrmann - 4. v finalu
Avstrija (12) - Loitzl, Kofler, Morgenstern, Schlierenzauer - 4. v finalu